Elon Musk leugatta az elemzőket, erre kétmilliárd dollárral zuhant a Tesla értéke

2018.05.03. · gazdaság

Első negyedéves eredményeit ismertette egy sajtónyilvános eseményen szerda este a Tesla és vezére, Elon Musk. Maguk a pénzügyi mutatók is érdekesek voltak, mivel a Model 3 gyártásával bajlódó cég még soha nem könyvelt el ilyen mértékű veszteséget, igaz, hogy bevételt sem. De még meglepőbb volt, ahogy a türelmetlennek látszó Musk a kapott kérdéseket kezelte, nem kímélve sem elemzőket, sem a saját kollégáját. A Tesla részvényei az esemény után érezhetően, kb. 5 százalékot estek, a kezdeti 300 dollár fölötti értékről kb. 283 dollárig.

A Bloomberg úgy fogalmazott, hogy „Musk aláásta a befektetők bizalmát azzal, hogy letorkolta az elemzőket”, a MarketWatch odáig ment, hogy „Elon Musk pöcs módjára viselkedett, és a Tesla részvényei fizettek meg ezért”, míg a CNN azt emelte ki, hogy az efféle eredménybeszámolók általában roppant unalmasak, kivéve, ha Musk is ott van. A Reuters pedig szárazon kiszámolta, hogy a cégnek kétmilliárd dollárjába került, hogy Musk letorkolta az elemzőket.

photo_camera Fotó: Google

A Tesla készpénzállománya a tavaly év végi 3,4 milliárd dollárról 2,7 milliárdra zsugorodott az év első három hónapjában. 3,4 milliárd dolláros rekordbevétel mellett 784,6 milló dollár rekordveszteséget is elkönyveltek a negyedévben. Ez részvényenként 3,35 dollár veszteséget jelent a befektetőknek, ami egyébként alatta marad az elemzők várakozásának.

Az üzleti modell akkor működne, ha a tömeggyártásra tervezett Model 3-ból sikerül heti ötezer darabot előállítani. Musk szerdán azt is bejelentette, hogy áprilisban egyszer elérték a heti 2270-es tempót, és három teljes hétig sikerült 2000 fölött tartani az elkészült darabok számát. (A termelési hajrá visszásságokkal jár, a munkahelyi balesetekről szóló tényfeltáró cikkek alapján a Kaliforniai Munkavédelmi Hivatal vizsgálatot indított.)

Nem bírta a száraz, unalmas kérdéseket

A Tesla piaczárás utánra időzített szerdai beszámolójából kb. fél óra telt el, és már a kérdéseknél tartottak, amikor Muskban megtört valami, és félbeszakította a Bernstein elemzőjének tőkeráfordításokról szóló kérdéseit, amiket egyébként nem is neki, hanem Deepak Ahujának, a Tesla pénzügyi vezetőjének címeztek. „Elnézést. Következő kérdés. Az unalmas, fafejű kérdések nem menők. Következő?” – lépett közbe Musk.

Elon Musk tavaly júliusban egy NASA-tisztviselővel egy washingtoni konferencián
photo_camera Elon Musk tavaly júliusban egy NASA-tisztviselővel egy washingtoni konferencián Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

De az RBC Capital Markets elemzőjének Model 3-előjegyzésekkel kapcsolatos kérdése sem nyerte el a Tesla-vezér tetszését. Musk egy ideig hallgatott, majd közölte: „átmegyünk a YouTube-ra. Bocs. Ezek a kérdések olyan szárazak, rosszul vagyok tőlük.” Nem volt teljesen világos a jelenlévők számára, Musk mit akart a YouTube-bal, de aztán kiderült, hogy úgy érti, most átadja a szót Galileo Russellnek, a HyperChange TV YouTube-csatorna működtetőjének, aki már kedden gyűjteni kezdte a kérdéseket 9000 feliratkozója körében, és pár nappal korábban engedélyt is kért Musktól a Twitteren, hogy „a kisbefektetők is szóhoz jussanak”.

Musk felhatalmazásával a Tesla-rajongó Russell tucatnyi kérdést feltehetett a rendezvényen, a tájékoztatónak ez a része több mint 20 percet vett igénybe. Szó volt a Tesla önvezetőautó-megosztó terveiről, aminek a technológiáját Musk ígérete szerint 2019 végére kifejlesztik, illetve a Model Y-ról, aminek a gyártása 2020 elején kezdődhet el, de nem a vizsgálatok helyszínévé vált fremonti gyárban. A YouTube-húszperc végén Musk megköszönte a „nagyszerű kérdéseket”.

A beszámolón Musk megdorgálta azokat az újsáírókat, akik hírt adtak az önvezető Teslák baleseteiről. Szerinte „elképsztő felelőtlenség” erről írni, mert a hírfogyasztók azt hihetik, hogy az automatika kevésbé biztonságos, emiatt kikapcsolhatják, és nem kizárt, hogy meghalnak.

Korrigálta a Tesla pénzügyi vezetőjét is, amikor Ahuja azt találta mondani, hogy a Tesla-akkumulátorok „a legjobbak a maguk osztályában”. „A legjobbak. Nincs ilyen osztály” – szólt közbe Musk. „Igen, a legjobbak vagyunk. Bocs” – mondta Ahuja, de Musk még egyszer nyomatékosította: „a legjobbak egy egyfős osztályban”.

link Forrás