Már létezik a kriptovaluta-függőség, és egy skót kórházban gyógyítják is

2018.05.29. · TECH

Eddig drog- és alkoholfüggőket kezeltek a skóciai Edinburgh-től nem messze található Castle Craig kórházban, mostantól a szerencsejáték-függők esetében is használt technikákat vetik be azok megsegítésére, akik túlságosan rákaptak a kriptovalutákra.

A kriptofüggők hasonló tüneteket mutatnak, mint a szerencsejáték-függők, egy másik valóságba menekülnek a valódiból – állítja Chris Burn, a Castle Craig kórház szerencsejáték-függőkkel foglalkozó terapeutája. Annak ellenére, hogy a Bitcoin nagyot zuhant az elmúlt fél évben, épp a benne rejlő kockázat miatt különösen vonzó lehet az addiktív személyiségek számára: aki rácsúszik, szinte megszállottan figyeli az árfolyam alakulását.

Riccardo Guglielmo, a Római Katolikus Egyetem pszichiátere szerint ez a jelenség a hétköznapi brókereket is érintheti: 2016-os tanulmánya szerint a mentálhigiénés szakma mindeddig figyelmen kívül hagyta a tőzsdefüggőséget annak ellenére, hogy a tőzsdézők között emelkedik az öngyilkosok száma. Burn és Guglielmo mellett Marie Grall-Bronnec, a Nantes-i Egyetem pszichiátere is úgy véli, hogy a tőzsde- és a szerencsejáték-függőség között legalábbis összefüggés figyelhető meg, de könnyen lehet, hogy a szakmának külön addikcióként kell kezelnie ez előbbit, és Guglielmóhoz hasonlóan ő is úgy gondolja, hogy a betegség mögött az internet térnyerése állhat – sőt, ez utóbbi szerint a netes tőzsdézés még veszélyesebb, mint a hagyományos.

A kriptofüggők gyógyításában Burn mellett Tony Marini egykori szerencsejáték- és kokainfüggő is részt vesz, a probléma beismerése mellett szerinte az a legfontosabb a terápián résztvevők számára, hogy tudják: nincsenek egyedül.

link Forrás