Hazahívták Kínából a rejtélyes tünetektől szenvedő amerikai diplomatákat

2018.06.07. · tudomány

Szerdán a kuangcsoui amerikai konzulátus több dolgozóját hazaküldték orvosi vizsgálatra, miután titokzatos tünetektől kezdtek el szenvedni. Többen attól tartanak, hogy ez úgynevezett szónikus támadások következménye lehet, amelyek az azóta sem tisztázott hírek szerint tavaly Kubában okozhattak gondot amerikai diplomáciai dolgozóknak.

Amerikai külügyi tisztviselők nem árulták el, hogy pontosan hány alkalmazottat rendeltek haza „tüneteik további feltérképezésére és összehasonlító kiértékelésére”. Az ügy előzményei közé tartozik, hogy májusban a kuangcsoui konzulátus egyik alkamazottjánál enyhe agyi traumát állapítottak meg, miután a tavalyi év végétől kezdve hónapokon át szokatlan hang- és nyomásjelenségeket érzékelt.

Az amerikai külügy május végén küldött ki egy csapatot, hogy további konzulátusi dolgozókat vizsgáljon ki családtagjaikkal együtt. A küldöttség feladata volt az is, hogy megállapítsa, van-e összefüggés az ő tüneteik, illetve a tavalyi kubai esetek között. Akkor Washington úgy döntött, hogy visszahívja alkalmazottait az országból, az USA-ban dolgozó kubai diplomatákat pedig hazaküldi.

A kínai megbetegedések ügyében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden azt mondta, hogy felállítanak egy bizottságot, amely kivizsgálja az amerikai kormányalkalmazottak és családtagjaik egyelőre magyarázat nélküli megbetegedéseit. Vang Ji kínai külügyminiszter szerint a májusi megbetegedés „elszigetelt eset” volt, és mint mondta, Peking reméli, hogy azt senki nem fogja „felnagyítani, túlbonyolítani, sőt átpolitizálni”.

Az érintett diplomáciai dolgozók hazarendelése arra enged következtetni, hogy ami korábban elszigetelt esetnek tűnt, diplomáciai krízisbe fordulhat éppen akkor, amikor az amerikai-kínai kapcsolatok amúgy sem rózsásak az acél- és alumíniumimportra nemrég bevezetett védővámok, a dél-kínai-tengeri incidensek, valamint Tajvan hovatartozása miatt.

Mintha üveggolyók potyognának a földre

Az Egyesült Államok májusban figyelmeztette a Kínában tartózkodó amerikaiakat, hogy jelentsék, ha bármilyen szokatlan hangjelenséget tapasztalnak.

A szerdán hazahívott kuangcsoui amerikaiak egyike Mark Lenzi, a konzulátus rendszerbiztonsági tisztviselője, Lenzi, aki egy épületben lakik azzal a kollégájával, akinél agyi traumát állapítottak meg, arról számolt be, hogy olyan hangokat hallott, mintha üveggolyók potyogtak volna a földre. A furcsa hangokat tavaly április óta hallja, azóta kínzó fejfájás és álmatlanság is gyötri, és a tünetek családtagjainál is megjelentek. Amikor jelentette az esetet a feletteseinek, fájdalomcsillapítót írattak fel neki. Lenzi a konzulátusnak írt levelében nehezményezte, hogy miközben az első konzulátusi alkalmazottat már áprilisban hazaküldték, a többi amerikai állampolgárt csak májusban értesítették, ráadásul egy olyan figyelmeztetésben, amely elszigetelt esetként hivatkozott a gyanús megbetegedésre. „Nagyon jól tudták, hogy nem egyetlen ügyről van szó” – mondta a New York Timesnak.

Kubában sistergés volt, nem tudni, miért

Kubában amerikai és kanadai diplomáciai dolgozók 2016 végétől kezdték el tapasztalni a fentiekhez hasonló tüneteket, 2018. januárig összesen 24 esetről érkezett jelentés, az egyik érintettnél tartós hallásvesztés következett be. Az AP videóján 0:16-tól meg is hallgatható, hogy milyen sistergő hangot véltek hallani az amerikai külügy szerint valamilyen támadás következtében megbetegedő diplomáciai alkalmazottak.

Kuba széleskörű vizsgálatot indított, megnézték, összefügghetnek-e a tünetek elektromágneses hullámokkal, mérgező anyagok vagy rovarok jelenlétével, de nem sikerült magyarázatot találni a megbetegedésekre. A rejtélyes szónikus fegyvernek azóta sem akadtak nyomára, neurológus szakértők szerint az is előfordulhat, hogy tömeghisztéria váltotta ki a pszichoszomatikus tüneteket. Ugyanerre jutott Brian Dunning tudományos újságíró is, sorra véve az ügyben addig keletkezett bizonyítékokat. Még egy tanulmány is született az ügyben, a Michigani Egyetem kutatói arra jutottak, hogy rosszul beállított és telepített lehallgató berendezések kelthették a furcsa zajokat.

A Kubában dolgozó amerikai diplomaták nagy többségét tavaly hazahívták, és a havannai nagykövetség azóta is csak minimális személyzettel működik.