Elhelyezték Darwin és Newton közé Stephen Hawking hamvait, a hangját pedig kilőtték egy fekete lyukba

2018.06.15. · tudomány

Bár március 31-én a Cambridge-i Szűz Mária templomban már megtartották a privát temetési szertartását, az idén 76 évesen elhunyt Stephen Hawking hamvait június 15-én, pénteken helyezték el a westminsteri apátság főhajójában, ahol többek között Charles Darwin és Isaac Newton is nyugszik.

A nyilvános megemlékezésen való részvételre a meghívott hírességeken kívül 25 ezren jelentkeztek, közülük sorsolták ki azt a több mint száz országból érkező ezer főt, aki ott lehetett az apátsági búcsúztatáson.

link Forrás

A ceremónián felszólalt a Hawkinggal közösen dolgozó Sir Martin Rees kozmológus, a Nobel-díjas elméleti fizikus, Kip Thorne, Tim Peake brit űrhajós, Benedict Cumberbatch, aki egy 2004-es tévéfilmben alakította a fizikust, illetve Stephen Hawking lánya, Lucy is.

„Úgy hisszük, hogy a tudomány és a vallás együttműködése létfontosságú ahhoz, hogy az élet és az univerzum rejtélyének nagy kérdéseire választ találjunk” – mondta a megemlékezésen John Hall, a westminsteri apátság főesperese.

photo_camera Lucy Hawking virágokat helyez el apja, Stephen Hawking hamvai mellé Fotó: BEN STANSALL/AFP

A búcsúztatás részeként a filmzenéiről is ismert görög zeneszerző, Vangelis eredeti szerzeményére illesztették Stephen Hawking egyik reményt és békét kifejező üzenetét – a Hawking-család közleménye szerint a hat és fél perces darabban hallható szöveg arról szól, hogy a Föld mindenki otthona, amire minden lakójának vigyázni kell.

A hangüzenetet a spanyol Ávila városában található Cerebros antenna segítségével továbbították a Földhöz legközelebbi fekete lyuk, az 1A 0620-00 felé, amely körülbelül 3500 fényév távolságra van a bolygónktól. A Hawking szavait tartalmazó zeneművet a búcsúztatás minden résztvevője megkapta CD-n, később pedig nyilvánosan is megjelentetik.

Stephen Hawkinggal kapcsolatos cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás