A lényegről nem tudott megegyezni az MTA és a kormány az újabb tárgyaláson

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Folytatódtak a tárgyalások kedden a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetői között, miután június 15-én az MTA elnökségi határozatban kérte a kormánytól, hogy az 2019. évi költségvetési törvény, valamint az MTA-törvény módosításai ne a beterjesztett formájukban kerüljenek az Országgyűlés elé. 

Az MTA saját honlapján is közzétett álláspontja szerint a keddi tárgyaláson kismértékű közeledés történt az MTA és az ITM között, de folytatják a tárgyalásokat, és Palkovics László miniszter kérésére alternatív javaslatot fogalmaznak meg a költségvetéssel kapcsolatban. 

„Továbbra is vita van a felek között az MTA kutatóintézet-hálózatának fenntartásáról (minimum 17,1 milliárd forint), amelynek az MTA-fejezetben támogatásként való biztosítása elengedhetetlen. Az MTA és az ITM egyetért abban, hogy el kell különíteni a hazai költségvetésben rendelkezésre álló kutatási és innovációs forrásokat. Továbbá a tudományos kutatásokon belül el kell különíteni a kiválósági kutatásokat, azaz a felfedező jellegű alapkutatásokat a célzott kutatásoktól.  Az MTA a hazai felfedező kutatások legfontosabb és legeredményesebb központja.”

Fotó: mta.hu

A június 15-i határozat szerint az MTA ragaszkodik az alaptörvény „Szabadság és felelősség” fejezetének X. cikkében foglalt jogok érvényesüléséhez, azaz a tudományos kutatás szabadságához és ahhoz, hogy megtarthassa a közfeladata ellátásához szükséges működésbeli függetlenséget.

Kedden az Európai Tudományos Akadémiák Szövetsége (All European Academies, ALLEA) nyílt levélben fordult Palkovicshoz, amelyben kiáll a Magyar Tudományos Akadémia autonómiája és pénzügyi függetlensége mellett.

Sierd Cloetingh, az Academia Europaea elnöke és Ole H. Petersen alelnök Palkovics miniszternek címzett nyílt levelében biztosította támogatásáról a Magyar Tudományos Akadémiát.