Svédország és Norvégia komolyan összeveszett a határokon átbóklászó rénszarvasokon

Veszélybe került a számik szabad legeltetéshez való joga, Norvégia ugyanis úgy érzi, hogy az először 1751-ben rögzített, majd 1972-ben megerősített egyezmény jobban kedvez a svéd rénszarvastartóknak, mint a norvégoknak. 

Jon Georg Dale norvég mezőgazdasági miniszter szerint új megállapodásra van szükség, ha pedig Svédország nem hajlandó újratárgyalni a feltételeket, a norvég hatóságok akár le is vághatják a határon átkelő rénszarvasokat. 

A két ország közötti legutóbbi megállapodás 2005-ben járt le, azóta a szabályozatlanul terelt csordák tulajdonosai között odáig fokozódott a feszültség, hogy a hatóságok már attól tartanak, hogy ki fog törni az erőszak a pásztorok között.

Nem érdeklik őket a határok, csak legelnekFotó: Wikimedia Commons

Elég nagy a tundra, de nem elég nagy

Norvégia azt állítja, hogy csökkentette a rénszarvasok egyedszámát, így összesen körülbelül 280 ezer szarvast tartanak az országban, a svéd pásztorok azonban növelték a csordák méretét. 

Nem csak a legelők miatt feszült a viszony a számik között: a norvég mezőgazdasági miniszter attól tart, hogy miután Svédországban kevésbé szigorúan szabályozott a rénszarvastartás, felütheti a fejét az a krónikus agysorvadásos betegség, ami miatt tavaly körülbelül kétezer állatot kellett levágni az országban. Ahogy Per Mathis Oskal, a norvég számi parlament tagja fogalmazott: úgy tűnik, hogy a svédeknél boldog-boldogtalan belevághat a rénszarvastenyésztésbe. 

A Sapminak nevezett, Norvégia, Svédország és Oroszország területén lévő régióban körülbelül százezer számi él, minden tizedik család rénszarvastartással foglalkozik – bár a klímaváltozás és az infrastrukturális fejlesztések miatt egyre nehezebb megélni a pásztorkodásból. 

A finn pásztorok a porhó helyett megjelenő jégrétegre panaszkodnak, ilyen körülmények között ugyanis az állatok nem tudnak élelemhez jutni, Norvégiában pedig a haladás állt a hagyományos életmód útjába: a szélerőművek és az útépítések miatt a csorda már nem járhatja szabadon a tundrákat.

Jónapod

Jónapunk jónapod, mondjuk megint a szegényapának, ne bánkódj, ne búsongj, hol a szegényanya, kérdezzük aztán, hol bujkál a szép kerekhasú szegényanya, hol van, merre van, hova dugtad, hol rejtegeted.

Tarha

Az a helyzet, hogy Iggy Pop közepesen sikerült, feketén beültetett félklónja vagyok, anyám, elmondása szerint, illegálisan jutott hozzám, nagyon nem válogathatott, tizenhét éves kora előtt meg kellett szülnie az első gyerekét, ha nem akart büntetőpályára kerülni.