A magyar jövedelemadók olyan alacsonyak, mint Afrikában vagy Latin-Amerikában

2018.07.02. · gazdaság

Bérből és fizetésből él az állam – a tiédből; írtuk áprilisban. Most viszont kijöttek az új számok az OECD-től, és ezek alapján legalább ennyire figyelemre méltó, hogy a jövedelemadók Magyarországon olyan alacsonyak, mint Afrikában vagy Latin-Amerikában, forgalmi adókból és járulékokból viszont túlfizetjük magunkat. Ezeket viszont a szegények is fizetik, sőt.

Az alábbi ábrán egymás mellett vizsgálhatjuk az adóbevételek arányát a hazai össztermék (GDP) arányában 1990 óta. Alapbeállításban a teljes adóbevételek, majd külön a forgalmi adók, a jövedelmi adók és a társadalombiztosítási (nyugdíj- és egészségügyi) járulékok idősorait láthatjuk egymás mellett. A pirosak a magyarok, kékkel a fejlett országok átlaga, zölddel Afrikáé, lilával Latin-Amerikáé. Más országok neveire kattintva azok adatai is láthatók.

Érdemes figyelni, hogy a függőleges tengelyek is különböznek a négy panelen: Magyarország kerek öt százalékponttal szedett be több adót 2015-ben, mint az OECD-átlag (és 15-tel többet, mint Latin-Amerika, 20-szal többet, mint Afrika), de ennél valójában kisebb a fordított különbség a jövedelemadók terén (a GDP 4,4%-a). Mivel járadékból is többet szedünk be (a GDP 3,6%-ával), a forgalmi adók terén pedig még nagyobb is a különbség (a GDP 6,2%-a), nem meglepő, hogy vezetünk az összterheket tekintve.

Elgondolkodtató, hogy a jövedelemadóból származó bevételeink 2011 óta olyan alacsonyak, mint Afrikában vagy Latin-Amerikában.

Nem teljesen igaz viszont, hogy bérből és fizetésből tartjuk fent ezeréves államunkat, még ha a járulékokkal valóban az alkalmazottak fizetnek többet akkor is, amikor a jövedelemadókban a gazdagok már kevesebbet. A különadókkal, jövedéki adókkal és az áfával 2008 óta növekvő forgalmi adóterhelésünk viszont legalább ennyire fontos része a történetnek.

Ahogy már többször volt róla szó a Qubiten, járulékokat és fogyasztási adókat nagyon nehéz úgy kivetni, hogy azokat jóval kisebb arányban fizessék a szegények, az árva gyerekektől a kisnyugdíjasokig. Ha Magyarországon valóban beköszönt az egykulcsos jövedelemadók kora, akkor ez a trend a járulékcsökkentéssel és az ötkulcsos áfával is nehezen lesz megfordítható.