Úgy hiányzott már az emberiségnek egy növénysétáltató robot, mint egy falat kenyér

Egy házilag programozható, alkalmazkodókészsége miatt sokféle célra bevethető mobilrobot fejlesztése volt a célja a pekingi mestereségesintelligencia-kutató Szun Tiencsi (Sun Tianqi) által alapított csapatnak, a Vincrossnak. A négy évvel ezelőtt Kickstarter-kampányt is indító cég által megalkotott Hexa nevű, arasznyi magasságú és mind a hat lábát kiterpesztve fél méter szélességű, leginkább egy szárazföldi rákra hasonlító önjáró robotot ma már bárki megvásárolhatja, alig ezer dollárért

Hogy a robot iránti lanyhuló érdeklődés vagy a megálmodó biológiai érdeklődésének irányváltása-e az oka, nem tudni, annyi bizonyos, hogy Tiencsi nemrég új funkcióval bővítette Hexa repertoárját: a növénysétáltatással. 

Fotó: vincross.com

Fejlett optikai szenzorai ugyanis alkalmassá teszik a robotot arra, hogy ha úgy programozzák, megkeresse az optimálisan benapozott területet. 

Fotó: vincross.com

Tiencsi és fejlesztő kollégái ezt használták ki, amikor a Hexa hátára ültetett szobanövény igényeinek megfelelő paramétereket programoztak a géprák agyába, amely aztán, a növények fototropizmusnak elnevezett univerzális fényérzékeléséhez hasonló módon reagál környezeti változásokra, csak nem a helyzetét változtatja, hanem a helyét is: magyarul odamegy, ahol süt a nap. 

Fotó: vincross.com

Egyelőre nem tudni, hogy az új felhasználási lehetőség növelte-e a Hexa iránti keresletet, Tiencsi mindenesetre annyit bizonyosan elért, hogy a a növénnyel a hátán táncoló és pacsizó robot azonnal a nemzetközi techsajtó kedvencévé vált

Fotó: vincross.com

A növényi érzékelésről alábbi cikkeinkben foglalkoztunk:Tapéta

Sáromberki a dossziét nézte, még soha nem látott igazi papírt. – Megfoghatom? – kérdezte. – A maga ítélete – mondta a kedvesebbik –, azt csinál vele, amit akar.

Jégpáncél

A Medúzák egy, egy és örök, és éppen ez a nehézség, mert ez a saját hite szerint öröktől létező egyetlen és óriási elme nem képes felfogni vagy elhinni, hogy létezhet olyan faj, amelynek egyedei különálló entitások, és nem tudja sem azt, hogy mi a halál, sem azt, hogy mi a felejtés.

Szivárvány

Ahogy a fogkrémet nyomom a kefémre, bizsergést érzek a garatomban, valami nincs rendben, jobban odafigyelek, valóban, egy negyed grammal több került a kefére a javasolt mennyiségnél.