Úgy hiányzott már az emberiségnek egy növénysétáltató robot, mint egy falat kenyér

2018.07.13. · majom

Egy házilag programozható, alkalmazkodókészsége miatt sokféle célra bevethető mobilrobot fejlesztése volt a célja a pekingi mestereségesintelligencia-kutató Szun Tiencsi (Sun Tianqi) által alapított csapatnak, a Vincrossnak. A négy évvel ezelőtt Kickstarter-kampányt is indító cég által megalkotott Hexa nevű, arasznyi magasságú és mind a hat lábát kiterpesztve fél méter szélességű, leginkább egy szárazföldi rákra hasonlító önjáró robotot ma már bárki megvásárolhatja, alig ezer dollárért.

Hogy a robot iránti lanyhuló érdeklődés vagy a megálmodó biológiai érdeklődésének irányváltása-e az oka, nem tudni, annyi bizonyos, hogy Tiencsi nemrég új funkcióval bővítette Hexa repertoárját: a növénysétáltatással.

photo_camera Fotó: vincross.com

Fejlett optikai szenzorai ugyanis alkalmassá teszik a robotot arra, hogy ha úgy programozzák, megkeresse az optimálisan benapozott területet.

photo_camera Fotó: vincross.com

Tiencsi és fejlesztő kollégái ezt használták ki, amikor a Hexa hátára ültetett szobanövény igényeinek megfelelő paramétereket programoztak a géprák agyába, amely aztán, a növények fototropizmusnak elnevezett univerzális fényérzékeléséhez hasonló módon reagál környezeti változásokra, csak nem a helyzetét változtatja, hanem a helyét is: magyarul odamegy, ahol süt a nap.

photo_camera Fotó: vincross.com

Egyelőre nem tudni, hogy az új felhasználási lehetőség növelte-e a Hexa iránti keresletet, Tiencsi mindenesetre annyit bizonyosan elért, hogy a a növénnyel a hátán táncoló és pacsizó robot azonnal a nemzetközi techsajtó kedvencévé vált.

photo_camera Fotó: vincross.com

A növényi érzékelésről alábbi cikkeinkben foglalkoztunk:

link Forrás
link Forrás