Úgy hiányzott már az emberiségnek egy növénysétáltató robot, mint egy falat kenyér

Egy házilag programozható, alkalmazkodókészsége miatt sokféle célra bevethető mobilrobot fejlesztése volt a célja a pekingi mestereségesintelligencia-kutató Szun Tiencsi (Sun Tianqi) által alapított csapatnak, a Vincrossnak. A négy évvel ezelőtt Kickstarter-kampányt is indító cég által megalkotott Hexa nevű, arasznyi magasságú és mind a hat lábát kiterpesztve fél méter szélességű, leginkább egy szárazföldi rákra hasonlító önjáró robotot ma már bárki megvásárolhatja, alig ezer dollárért

Hogy a robot iránti lanyhuló érdeklődés vagy a megálmodó biológiai érdeklődésének irányváltása-e az oka, nem tudni, annyi bizonyos, hogy Tiencsi nemrég új funkcióval bővítette Hexa repertoárját: a növénysétáltatással. 

Fotó: vincross.com

Fejlett optikai szenzorai ugyanis alkalmassá teszik a robotot arra, hogy ha úgy programozzák, megkeresse az optimálisan benapozott területet. 

Fotó: vincross.com

Tiencsi és fejlesztő kollégái ezt használták ki, amikor a Hexa hátára ültetett szobanövény igényeinek megfelelő paramétereket programoztak a géprák agyába, amely aztán, a növények fototropizmusnak elnevezett univerzális fényérzékeléséhez hasonló módon reagál környezeti változásokra, csak nem a helyzetét változtatja, hanem a helyét is: magyarul odamegy, ahol süt a nap. 

Fotó: vincross.com

Egyelőre nem tudni, hogy az új felhasználási lehetőség növelte-e a Hexa iránti keresletet, Tiencsi mindenesetre annyit bizonyosan elért, hogy a a növénnyel a hátán táncoló és pacsizó robot azonnal a nemzetközi techsajtó kedvencévé vált

Fotó: vincross.com

A növényi érzékelésről alábbi cikkeinkben foglalkoztunk:A világépítők hátborzongató hibái: Középföldén rosszak a hegyek, Westeroson pedig nem is lakhattak annyian!

Nehéz lehet istennek lenni, de az ember olykor megpróbálkozik vele: vannak, akik hobbiból teremtenek világokat, és vannak, akik művészetként vagy gondolatkísérletként kezelik a kérdést. Az ember hajlamos is készpénzként elfogadni, amit olvas, de mi van, ha belegondolunk a részletekbe? Miért néz ki Mordor úgy, ahogy? Merre folynak a folyók? Hányan laknak Westeroson? A földrajz és a geológia megadja a választ.

„Ez mekkora náci szarság. Egy laborpatkánynak érzem magam”

Bobby, Eddy és David 19 éves korukig nem tudták, hogy hármasikrekként születtek, és nevelőszüleiket sem tájékoztatták erről. Később megtudták, hogy egy rejtélyes pszichológiai kutatás alanyai voltak, a soha meg nem jelent tanulmány részleteit viszont 2066-ig titkosították. Most dokumentumfilm készült róluk.