Minden eddiginél valószínűbb a hard Brexit, a britek már a szendvicseik miatt aggódnak

2018.08.06. · gazdaság

Egyre valószínűbb, hogy nem sikerül kölcsönösen elfogadható megegyezést kötnie Nagy-Britanniának és az Európai Uniónak a Brexitről. Liam Fox brit külkereskedelmi miniszter szerint 60 százalék az esélye annak, hogy az ország egyezség nélkül hagyhatja el az uniót. Theresa May brit miniszterelnök korábban azt nyilatkozta, hogy egy kedvezőtlen megállapodásnál még az is jobb, ha nem sikerül megegyezni, de sokan úgy vélik, hogy ezzel az erőltetett magabiztossággal csak rá akar ijeszteni az uniós országokra, hogy kedvezőbb alkut harcolhasson ki. A Nemzetközi Valutaalap, az IMF szerint egy csúnya szakítást mindenki megszenvedne, nyertese pedig nem is igazán lenne a válásnak.

A Brexit-párti Liam Fox szerint az úgynevezett no-deal, vagyis megegyezés nélküli Brexit azért tűnik elkerülhetetlennek, mert az Európai Unió rugalmatlan és bürokratikus, így Nagy-Britanniának nincs más választása, mint „megtennie, amit megszavaztak a választók”, és ha kell, alku nélkül kell kiválnia az unióból.

Veszélyben a BLT!

Amellett, hogy a szakítás a GDP 4 százalékos csökkenésével járna Nagy-Britanniában és Írországban, lehetnek olyan változások is, amelyeket a britek a hétköznapokban is a bőrükön éreznének. A Brit Szendvicsszövetség elnöke szerint például veszélybe kerülhet az ikonikus BLT (Bacon, Lettuce, Tomato) szendvics is, mivel az ország legfőképpen Spanyolországtól veszi azt a két alapanyagot, ami nem szalonna (még súlyosabb a helyzet, ha avokádót is használnak hozzá, ugyanis ez sem terem meg Angliában).

photo_camera BLT: A Brexit által veszélyeztetett szendvicsfajta. Fotó: Wikimedia Commons

A szövetség elnöke, Jim Winship azért igyekszik megnyugtatni a közvéleményt, hogy az évi nyolcmilliárd dolláros forgalmat bonyolító szendvicsipar nem marad alapanyagok nélkül, de úgy gondolja, hogy új receptekre lesz szükség, mert nem mindent lehet felhalmozni. A határellenőrzés és a vámok ráadásul annyira megbonyolíthatják az ügyintézést, hogy néhány alapanyagról le kell majd mondaniuk a vásárlóknak, illetve nem bízhatnak benne, hogy mindig rendelkezésükre fog állni mondjuk az avokádó vagy a saláta.

A nagy szendvics-gate ügyében a Brexit-párti konzervatív képviselő, Marcus Fysh is megszólal:, szerinte azok, akik szerint csökken majd a kínálat, nem bíznak a brit leleményességben, és szó sincs kereskedelmi blokádról – egyúttal azzal is megvádolta a főszendvicsest, hogy a külügyminiszter testvére miatt hangoztatja az aggodalmait, Patrick Coveney ugyanis a Greencore nevű élelmiszeripari cég vezérigazgatója.

link Forrás
link Forrás