Történelmében először mesterséges intelligencia festményét bocsátja árverésre a Christie's

2018.08.24. · gazdaság

A „vászonra nyomtatott” szóösszetétel szerepelhet az Edmond De Belamy portéja című alkotás címkéjén a New York-i Christie's késő októberi aukcióján. A művet az Obvious Art párizsi művészcsoport jegyzi, pontosabban az általuk megalkotott GAN (Generative Adversarial Networks) nevű mesterséges intelligencia.

A gépi tanuláson alapuló algoritmust arra hozták létre, hogy a francia portréfestészet tanulmányozása után önálló alkotásokat hozzon létre. Nem is egyet, hanem mindjárt egy egész sorozatot.

Edmond De Belamy
photo_camera GAN: Edmond De Belamy portréja Fotó: Christie's London

A GAN így alkotta meg a sosem létezett Belamy família tagjainak arcképeit – több évszázadra visszamenően. (Belamyék az algoritmus szellemi atyjáról, Ian Goodfellowról kapták a nevüket, a goodfellow franciául bel ami-nak, vagyis cimborának, jóbarátnak fordítható.)

link Forrás

Az artnet.com szerint ez az első alkalom, hogy egy mesterséges intelligencia művét valódi alkotásként fogadja el a szakma. Az Obvious arra számít, hogy a mű hét-tíz ezer eurós áron talál vevőre.

Hugo Casalles-Dupré, az Obvious egyik alapító-tulajdonosa szerint a GAN 15 ezer portrét nézett át a 14. századtól napjainkig, és ezek alapján hozta létre a 11 darabos sorozatot. „Azt gondoljuk, hogy a mesterséges intelligencia olyan, mint amilyen a fényképezés volt a 19. század közepén. Az akkori masinákat mindenki mérnöki szerkezeteknek tartotta csupán, senki sem gondolta, hogy egyszer a művészet eszközei lehetnek. Szerintük az algoritmusunk igenis új eszköz lehet a művészetben” – mondta.

A Smithsonianmag.com megosztotta olvasóival a GAN szignókét is használt képletét:

link Forrás

A Christie's októberi aukcióján kalapács alá kerülő mű egyébként csak a második GAN-alkotás lesz, amely gazdára találhat. A családalapító Belamy grófot ábrázoló portrét ugyanis még áprilisban vette meg a Banksy-gyűjteményéről is ismert francia művészeti menedzser, Nicolas Laugero-Lasserre 10 ezer euróért, közvetlenül az Obvious-tól – a hagyományos terminológiával élve: a műteremből.

Egy ideje versenyt is rendeznek a mesterséges intelligencia által készített műalkotásoknak, a RobotArt nyertes pályaműveit itt mutattuk be:

link Forrás

És mi mindenre képes még a mesterséges intelligencia, ha rajzokról van szó:

link Forrás