Gyász: születése után hat nappal elpusztult a pesti kistapír

2018.09.11. · tudomány

Hosszú időn keresztül vártak rá, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert tapírpárja, Géza és Suki utóddal gyarapítsa az állatkert legénységét, az újszülött állat azonban nem bizonyult elég erősnek: súlyos szív- és májproblémái miatt szeptember 8-án, szombaton az állat elpusztult.

A kistapír a nagyközönség szeme láttára, nanduk és nagy marák körében szeptember 2-án született meg a Dél-Amerika kifutón, világrajötténél egy vízidisznó bábáskodott. A tapírkölyök kezdetben elég erősnek tűnt, születése után anyjával egy elkülönített istállót biztosítottak neki. Az újszülött állat az emlőket is megtalálta, később azonban gyengülni kezdett, az állatkert gondozói és orvosai táplálékkiegészítőkkel próbálták megerősíteni.

A boncolás során kiderült, hogy az állat olyan egészségügyi problémákkal született, amelyeken az állatorvosok és a gondozók sem voltak képesek segíteni. A tapír halálát a szív- és vázizomzat elfajulása, valamint súlyos fokú májelfajulás okozta, de az orvosok a kölyök szemén is találtak elváltozásokat. A név nélküli kölyök egy hetet sem ért meg, az Állatkert a szomorú hír nyilvánosságra hozatalával megvárta a boncolás és a laborvizsgálatok eredményeit.

link Forrás