Gyász: születése után hat nappal elpusztult a pesti kistapír

Hosszú időn keresztül vártak rá, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert tapírpárja, Géza és Suki utóddal gyarapítsa az állatkert legénységét, az újszülött állat azonban nem bizonyult elég erősnek: súlyos szív- és májproblémái miatt szeptember 8-án, szombaton az állat elpusztult

A kistapír a nagyközönség szeme láttára, nanduk és nagy marák körében szeptember 2-án született meg a Dél-Amerika kifutón, világrajötténél egy vízidisznó bábáskodott. A tapírkölyök kezdetben elég erősnek tűnt, születése után anyjával egy elkülönített istállót biztosítottak neki. Az újszülött állat az emlőket is megtalálta, később azonban gyengülni kezdett, az állatkert gondozói és orvosai táplálékkiegészítőkkel próbálták megerősíteni. 

A boncolás során kiderült, hogy az állat olyan egészségügyi problémákkal született, amelyeken az állatorvosok és a gondozók sem voltak képesek segíteni. A tapír halálát a szív- és vázizomzat elfajulása, valamint súlyos fokú májelfajulás okozta, de az orvosok a kölyök szemén is találtak elváltozásokat. A név nélküli kölyök egy hetet sem ért meg, az Állatkert a szomorú hír nyilvánosságra hozatalával megvárta a boncolás és a laborvizsgálatok eredményeit.


Ott van a nyelved hegyén, de nem tudod kimondani? Nem vagy egyedül!

Mindannyiunkkal előfordul, hogy egy-egy teljesen hétköznapi szó kimegy a fejünkből, de már majdnem eszünkbe jut. A jelenség utalhat valami komoly bajra is, de nem kell rögtön aggódni: teljesen normális, hogy már megint tepsiütőnek hívtad a serpenyőt, sőt, ha tornáztatod egy kicsit az agyad, még jót is tehet az, ha egy szó a nyelved hegyén van, mégsem tudod kimondani.

Mit üzennek egymásnak a növények?

A növények olyan fokú kémiai diverzitást állítanak elő, amit talán most még felfogni sem vagyunk képesek. Parádi István, az ELTE TTK Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszék egyetemi adjunktusának előadása a márciusi Budapest Science Meetupon.