Feltárul a részecskefizika csodálatos, rejtett világa a Global Physics Photowalk díjnyertes képein

2018.10.02. · tudomány

Idén is megtartotta az amatőr és profi fényképészek munkái felé egyaránt nyitott fotóversenyét, a Global Physics Photowalkot a világ részecskefizikai kutatóintézeteit összefogó Interactions Collaboration nevű szervezet. A nyertes pályaműveket szeptember végén, a Tudományos és Technológiai Központok Szövetsége (ASTC) konferenciáján mutatták be a connecticuti Hartfordban.

A versenyben részt vevő kutatóközpontok munkáiról egy tudósokból és profi fotósokból álló zsűri, valamint egy online közönségszavazáson keresztül a közönség is szavazott, így két különálló top 3 is létrejött.

„A képek csodálatos módon örökítik meg a tudomány és a mögötte rejlő emberek szépségét. Ezeken a varázslatos képeken keresztül egy szélesebb közönségnek is betekintést nyújthatunk a mérnökök, a technológiai és tudományos területeken dolgozók életébe” – jellemezte a versenyt a zsűri egyik tagja, Vanessa Mexner, a holland Nemzeti Részecskefizikai Intézet tudományos kommunikátora.

A két hármas lista egy átfedést is tartogatott: Jon McRae kanadai fotós munkája a közönségszavazáson második helyezést ért el, a zsűri pedig a megosztott harmadik helyen emelte ki.

A zsűri 1. helyezettje: Simon Wright, Boulby Föld alatti Laboratórium, Egyesült Királyság

A fotón Tamara Leitan fizikus szerepel, amint a North York Moors Nemzeti Park alatt egy kilométerre húzódó Boulby Laboratóriumban egy információs táblát néz. A föld alatti labor Európa legmélyebb működő bányájában található – a kutatók okkal jelölték ezt ki az univerzum 25 százalékáért felelős, de a szemnek láthatatlan sötét anyaggal kapcsolatos vizsgálatok helyszínéül.

photo_camera Fotó: Interactions / Simon Wright

A zsűri 2. helyezettje: Stefano Ruzzini, Frascati Nemzeti Kutatóközpont, Olaszország

Ezen a dartstáblára emlékeztető, szimmetriájával lenyűgöző képen a fotós az Olasz Magfizikai Intézet központjában található egyik részecskedetektort alakította át úgy, hogy képileg is jól mutasson. Ez a detektor egyébként az ólom atommagjainak ütközéseit vizsgálja – ezekről 2010-ben bizonyították be, hogy példátlanul nagy hőt és sűrűséget képes produkálni, ha összeütköztetik.

photo_camera Fotó: Interactions / Stefano Ruzzini

A zsűri megosztott 3. helyezettje: Gianluca Micheletti, Gran Sasso-i Nemzeti Kutatóközpont, Olaszország

Egy másik föld alatti laboratóriumban egy másik kutatónő egy másik sötétanyag-projektet felügyel. A XENON1T elnevezésű kísérletben a cseppfolyós levegő desztillációjával létrejövő, xenon nevű nemesgáz segítségével igyekeznek kimutatni a sötét anyag kézzelfogható bizonyítékát, úgynevezett wimpek, vagyis gyengén kölcsönható nagy tömegű részecskék formájában. A Gran Sasso-i központ az első, amely évente egy tonnányi folyékony xenonnal kísérletezik, így jelenleg ez a világ legnagyobb és legérzékenyebb sötétanyag-detektora.

photo_camera Fotó: Interactions / Gianluca Micheletti

A közönségszavazás 1. helyezettje: Luca Riccioni, Frascati Nemzeti Kutatóközpont, Olaszország

A Frascati kutatóközpont a zsűri mellett a közönséget is megnyerte magának: az univerzumban jelen lévő anyag és antianyag aszimmetriáját vizsgáló detektor, a KLOE2 fényképe lett az online szavazók kedvence. Ebben a laborban építették az első elektron-pozitron ütköztetőt (AdA), amely a CERN nagy hardonütköztetőjének nagyanyjaként forog a tudományos közbeszédben, és amely az antianyag előállításában óriási szerepet játszott.

photo_camera Fotó: Interactions / Luca Riccioni

A közönségszavazás 2. helyezettje: Jonathon McRae, TRIUMF, Vancouver, Kanada

A zsűri megosztott harmadik helyének másik birtokosa a közönségnél a második helyre volt jó. A képen szereplő, kristálygömbnek látszó tárgy valójában a Kanada részecskegyorsító központjában, a vancouveri TRIUMF-ban található DESCANT, vagyis a Neutronbefogó Deuterált Szcintillátorsor. Ez a konkáv részecskedetektor elengedhetetlen eszköze az atommag szerkezetével és az azt összetartó erőkkel kapcsolatos felfedezéseknek. Jon McRae egy üveggömböt tartott a fényképezőgép és a sorba rendezett detektorok közé, így olyan, mintha az egyébként az embernél is magasabb eszköz miniatúráját tartaná a kezében.

photo_camera Fotó: Interactions / Jonathon McRae

A közönségszavazás 3. helyezettje: Simon Wright, Chilbolton Obszervatórium, Egyesült Királyság

Azt a fotóját ugyan nem díjazta a közönség, amiért a zsűri fődíjat adott neki, de Simon Wright az online szavazáson is dobogós lett, méghozzá a chilboltoni csillagvizsgáló föld alatti alagútjáról készített képével. Az obszervatórium elsősorban föld feletti tudományágakkal foglalkozik – légköri vizsgálatokkal, rádiókommunikációval, csillagászattal vagy űrkutatással –, Wrightot mégis a központ mélyben található része nyűgözte le, elsősorban a sci-fibe illő helyszín sűrű kábelezése miatt, amely a föld felett zajló vizsgálatok zavarását hivatott megelőzni.

photo_camera Fotó: Interactions / Simon Wright

A nevezett pályaművek közül a Wired magazin kiválasztott néhány olyan fotót is, amit a zsűri és a közönség sem díjazott – ezeket itt lehet megnézni.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás