Vége a világnak: nem isznak az angol fiatalok, de a magyarok változatlan örömmel piálnak

2018.10.10. · gazdaság

A pesti bulinegyedben visszatérő panasz a guminővel, pelenkában vonuló, javarészt brit legénybúcsús részeg társaságok (©manchesteri vízvezeték-szerelők) jelenléte, de úgy tűnik, hogy a fiatalok angolosan távoznak hazájukból, mielőtt berúgnának. Erre utal legalábbis az elmúlt tíz év alkoholfogyasztási adatait vizsgáló friss kutatás.

Míg 2005-ben a 16 és 24 év közötti brit fiatalok ötöde nyilatkozta azt, hogy nem fogyaszt alkoholt, ez az arány tíz évvel később nagyban megváltozott: ekkor már a célcsoport harmada vallotta magát absztinensnek. A BBC szerint sikk lett nem inni, azok száma is nőtt, akik soha nem is ittak, és nem is vágynak erre.

Annak ellenére, hogy a britek úgy gondolják magukról, hogy nagyon sokat isznak, még mindig nincsenek sehol: egy 2015-ös tanulmány szerint a világ csúcstartói a fehéroroszok, a sima oroszok csak a negyedik helyen állnak, előbbiek átlagosan 17,5 liter tiszta alkoholt fogyasztanak évente, utóbbiak csak 15 liternyit. Még ez sem kevés: átszámolva ez azt jelenti, hogy az oroszok átlagosan egy deci vodkát küldenek le naponta, de ebbe beleszámít mindenki a csecsemőtől az absztinensekig.

Magyarország jobban teljesít

Magyarország is jól szerepel a listán, hozzánk még nem jutott el a hír, hogy többé már nem trendi alkoholt fogyasztani: megbízhatóan a tíz legrészegesebb ország közé tartozunk – általában is megfigyelhető, hogy a volt keleti blokk országaiban igencsak meggyűlt a lakosok baja az alkohollal, Fehéroroszország után Moldova és Litvánia következik.

Magyarországon egy 2014-es kutatás szerint kétszer annyit iszunk, mint a világ átlagfogyasztása, de legalább nem lógunk ki a sorból, hiszen Szlovákiában, Romániában és Ukrajnában is hasonló a helyzet, igaz, valószínűnek tűnik, hogy a magyarok valamivel több alkoholt fogyasztanak, mint a szomszédos országok lakói.

A WHO 2018-as éves jelentése szerint globálisan percenként hat ember hal meg az alkoholfogyasztás következtében, az áldozatok háromnegyede férfi, a vezető halálok pedig a májelégtelenség. Az egészségügyi világszervezet célja az, hogy 2025-re 10 százalékkal csökkentse az alkoholfogyasztást, ennek érdekében a forgalmazás korlátozását, a reklámok betiltását és az alkoholtartalmú termékek árának emelését javasolja.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás