Napfogyatkozás idején a méhek sem dolgoznak

2018.10.15. · tudomány

Szinte hihetetlen, de eddig még senkinek nem jutott eszébe megvizsgálni, hogy pontosan mit is művelnek a méhek napfogyatkozás idején. Most azonban megjelent egy tanulmány, amely az Egyesült Államokban megfigyelhető 2017-es napfogyatkozás alatti méhtevékenység megfigyelését foglalta össze.

Az Amerikai Entomológiai Társaság szemléjében ismertetett kutatást Candace Galen, a Missouri Egyetem entomológusprofesszora vezette, társaival együtt három állam területén, mintegy négyszáz közreműködővel végeztek megfigyeléseket. Arra jutottak, hogy mihelyst bekövetkezik a teljes napfogyatkozás, a méhek azonnal abbahagyják a munkát, ahogy viszont ismét kezd előbukkanni a Nap, a megfigyelőpontok 90 százalékán folytatták a növények beporzását.

Teljes napfogyatkozás Idahóban 2017 augusztusában
photo_camera Teljes napfogyatkozás Idahóban 2017 augusztusában. Látható, hogy egyetlen méh sem szerepel a képen! Fotó: Christophe LEHENAFF/Photononstop

Csak egy sztahanovista méh akadt

A mikrofonokkal végzett megfigyelésben mindössze egyetlen esetben vettek fel zümmögést a teljes sötétség idején, ez pedig nyugodtan tekinthető akár véletlennek is. A zümmögések gyakorisága nagyjából az összes mérési ponton megegyezett, ahogy az is, hogy a sötétség beköszöntével abbamaradt a zümmögés.

A mérések során több növényfajt és több méhfajt is vizsgáltak attól függően, hogy hol helyezték el a mikrofonokat, illetve mely rovarok látogatták az adott területet, de miután akusztikus vizsgálatokról van szó, fajonként nem tudtak szűrni a méhszokások között.

Galen és kollégái már készülnek a következő felvonásra: az eddigiekből kiderült, hogy a méhek ugyanúgy reagálnak a nap közepén beköszöntő sötétségre, mint az éjszakára, de igen hamar magukhoz is térnek utána, a biológusok most új módszereken dolgoznak, hogy a következő napfogyatkozáskor folytathassák a kutatást.

Ha már megint a méhekről írunk, legalább szolgáltassunk igazságot a darazsaknak:

link Forrás