Amazóniai sámándrog segíthet a depressziós betegeknek

2018.10.24. · tudomány

Egy brazil kutatócsoport vizsgálata alapján könnyen lehet, hogy az ayahuasca, a dél-amerikai sámánok itala kínálhat megoldást azoknak, akiket a manapság ismert antidepresszánsok nem képesek meggyógyítani. Fernanda Palhano-Fontes pszichiáter és csapata legalábbis egy 218 beteget érintő kísérletben arra jutottak, hogy míg a placebóval kezelt betegek állapota nem javult, az ayahuascát fogyasztó páciensek mind javuló tendenciát mutattak. 

A WHO adatai szerint a depresszió világszerte körülbelül 300 millió embert érint, ez az egyik vezető oka a munkaképtelenségnek, ráadásul tovább nehezíti a helyzetet, hogy gyakran rosszul diagnosztizálják vagy félrekezelik – ráadásul vannak, akik a betegség egy olyan fajtájában szenvednek, amelyre eddig nem volt gyógyír. A korábbiakban már kísérleteztek pszichoaktív gombák használatával is, ezek a kezelések is sikeresen enyhítették a depresszió tüneteit, mégpedig anélkül, hogy érzelmileg eltompították volna a betegeket – ez a bevett antidepresszánsok jellegzetes mellékhatása. Úgy tűnik, hogy az ayahuasca is hasonló eredménnyel működik.

Vallás épült köré

Az ayahuasca alapját két őserdei növény, a Banisteriosis caapi és a Psychotria viridis főzete adja. Azt nem tudni pontosan, hogy mióta fogyasztják, mindenesetre az amazóniai sámánok és füvesemberek évszázadok óta adják tovább a receptjét – elképzelhető, hogy már az az ősi civilizáció is ezzel áldozott az isteneknek, amelynek a dél-amerikai geoglifákat, a hatalmas talajrajzokat köszönhetjük. Egy bizonyos: az őslakosok számos betegség kezeléséhez alkalmazták a főzetet, amelyet a szellemek borának is neveznek. 

A szer az őslakosok vallásában is fontos szerepet játszik: 1930 óta legálisan használhatják a szertartásokhoz, sőt, mostanra már a turizmus is rátelepült az ayahuasca-fogyasztásra, bár az elsősorban amerikai látogatók a téma egy kutatója szerint nem a depresszióra keresnek gyógyírt, és nem is csak egy drogos kalandot keresnek, hanem a megvilágosodást várják a főzettől. Bruce Parry, a BBC dokumentumfilmese szerint az ayahuasca fogyasztása túlmutat egy drogos élményen: szerinte gyógyszerről és spirituális segédeszközről van szó, nem bódítószerről. Hasonló élményekről számolt be Sting is a Széttört zene című önéletrajzi könyvében. Úgy tűnik, a szer más zenészek körében is különösen népszerű, ugyanis Paul Simon is az ayahuascás élményei alapján írta meg a Spirit Voices című számát – Kurt Cobain özvegye, a szintén zenész Courtney Love viszont azt nyilatkozta, hogy a sámándrog azon kevés szerek közé tartozik, amelyet még nem próbált, de mindenki megnyugtatott, hogy ami késik, az nem múlik.

photo_camera A szer egyik összetevője, a varázslatos lián Fotó: JAIME RAZURI/AFP

Terjed, de jót tesz?

Az elmúlt években az ayahuasca Európában és az Egyesült Államokban is megjelent, és több kutatás is foglalkozott a szer negatív hatásaival. Úgy tűnik, hogy az ayahuasca nem okoz komolyabb károsodást a szervezetben, arra pedig, hogy a depresszió gyógyításában fontos szerepet játszhat, több jel is utalt az eddigiekben, de Palhano-Fontes ezt klinikai körülmények között is megpróbálta igazolni. A kutatások arra utalnak, hogy a szer meglepő módon a szenvedélybetegségek gyógyításában is hasznos lehet, legalábbis több ayahuasca-használó is sikeresen lejött a kokainról és az alkoholról. Jaime Hallak, a São Pauló-i orvosi egyetem kutatója szerint is jelentős antidepresszáns hatást tulajdoníthatunk a főzetnek, amely a fogyasztás után azonnal jelentkezik, de 21 nappal később is érezhető marad a hatása.

Nem biztos, hogy csodaszer

Az ayahuasca hatását még kutatják, de Palhano-Fontes és csapata volt az első, akik kontrollcsoport és placebo használatával próbálták meg felmérni, pontosan hogyan is lehetne hasznosítani a főzetet a gyógyászatban. A 218 depressziós résztvevőn végzett kísérlet szerint különösen azok számára lehet hasznos az őserdei csodaszer, akiknek betegségét a hagyományos antidepresszánsokkal nem sikerült kezelni. A csoportban 29 ilyen résztvevőt találtak, közülük egyik sem szenvedett egyéb mentális betegségben, ami azért fontos, mert az ayahuasca, miközben enyhíti a depresszió tüneteit, a skizofréniáét például súlyosbítja

A kutatók a vizsgált páciensek 50 százalékánál figyeltek meg javulást a kísérlet első napján, ez az arány egy héttel később 64 százalékra emelkedett. Azok közül, akik placebót kaptak, mindössze 27 százalék számolt be arról, hogy jobban érzi magát. Annak ellenére, hogy az eddigi eredmények biztatóak, a pszichiáterek még nem kiáltották ki annak a csodaszernek az ayahuascát, amelynek egyes rajongói tartják: a szer használatával járó hallucinációk sok esetben túlságosan megterhelik a betegeket, ráadásul a főzet használata sok országban tiltott, ami nem jelenti azt, hogy ne lehetne kísérletezni vele, de további vizsgálatokra van szükség. A kutatók kiemelték azt is, hogy a rendszeres fogyasztók között is akad depressziós, így nem állíthatjuk, hogy megvan a világméretű kór tökéletes ellenszere – azok esetében, akikre viszont a többi gyógyszer nem hat, valóban jelentős sikereket értek el.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás