„Súlyos és aránytalan" – a WWF és a madártani egyesület nyílt levélben tiltakozik a környezetvédelem lefejezése ellen

2018.11.12. · tudomány

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a WWF Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) hétfőn közös nyílt levélben hívta fel Nagy István agrárminiszter figyelmét „a közigazgatás modernizációja érdekében szükséges intézkedésekről” szóló 1535/2018. (X. 29.) kormányhatározat végrehajtásának súlyos következményeire.

„Ismereteink szerint az Agrárminisztérium a kormányrendelet végrehajtása során a minisztérium teljes állományához képest aránytalanul nagymértékben sújtotta a környezetvédelem területét. A minisztérium részére kirótt 252 fős létszám az egész minisztériumra vetítve 32 százalékos leépítést írt elő, míg tudomásunk szerint a Környezetügyért Felelős Államtitkárságra közel 50 százalékos leépítés lett kiróva”

– írták. A három nagy mellett további 82 magyarországi természetvédő civil szervezet aláírásával támogatott dokumentum szerint „a 2010-ben megszüntetett, akkor 400 fővel működő Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kapacitásai a mai napra az AM Környezetügyért Felelős Államtitkárságán töredékére, hozzávetőlegesen 70 főre csökkennek.”

A természetvédelmi érdekek érvényesítésének kormányzati hiányosságait az aláírók szerint jól jelzi az is, hogy az elmúlt időszakban több ügyben is (állami tulajdonú Natura 2000 földterületek értékesítése, nemzeti park igazgatóságok vagyonkezelésében lévő földterületek Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez történő telepítése) olyan alkotmánybírósági döntések születtek, melyek arra hívták fel kormány figyelmét, hogy el kell kerülni a természetvédelmi oltalom szintjének csökkenését.

A levélírók úgy vélik, hogy a „napokban végrehajtott súlyos, és más államtitkárságokhoz képest aránytalan” leépítés a „környezet- és természetvédelem központi közigazgatási szervének működésképtelenségét vetíti előre”. Pedig „minden, a környezetügy témáját érintő hazai és nemzetközi jelentés azt mutatja, hogy az erőfeszítéseket növelni kell” – fogalmaznak a természetvédők. Szerintük azért is elfogadhatatlan a környezetügy efféle megnyirbálása, mert akkor lehetetlenné válik az Alaptörvényben rögzített célok megvalósítása, így a genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdaság vagy a természeti erőforrások védelme, nem beszélve a számtalan nemzetközi egyezmény betartásáról.

A levél teljes szövege az MTVSZ oldalán olvasható.

Az Index pénteken számolt be arról, hogy a bürokráciacsökkentési hullámban 340 embert rúgnak ki az Agrárminisztériumból, és a legnagyobb veszteséget a természetvédelem szenvedte el.

(Címlapképünkön a magyar természetvédelem címerállata, a nagy kócsag több példánya látható a hortobágyi naplementében.)