Tömegesen pusztulnak a pilótabálnák Új-Zéland partjainál

2018.11.26. · tudomány

Hétfő reggelig több mint 145 gömbölyűfejű- vagy Calderon-delfin került partra az Új-Zélandhoz tartozó Stewart-szigetnél. A delfinek Globicephala neméhez tartozó rövid- és hosszúszárnyú fajok (Globicephala macrorhynchus, illetve Globicephala melas) egyedeit az új-zélandi híradások szerint szombaton késő délután fedezték fel kirándulók.

Az ország természetvédelmi hatósága (Department of Conservation, DOC) közölte, a tengeri emlősök felét már elpusztulva találták meg, de a partra vetődött állatok közül a többit is el kellett altatniuk, annyira rossz állapotban voltak.

Bálnatetemek a Stewart-szigeti Mason-öbölben
photo_camera Bálnatetemek a Stewart-szigeti Mason-öbölben Fotó: Department of Conservation New Zeland

„A földrajzi távolság, a szakképzett személyzet hiánya és a bálnák leromlott egészségi állapota miatt a leghumánusabb eljárás a gyors eutanázia volt” – nyilatkozta a BBC-nek Ren Leppens, a DOC munkatársa.

A természetvédők szerint vélhetően nem bálnavadászok kergették partra az emlősöket, ugyanakkor még nem tisztázott, hogy járványos megbetegedés vagy valami más zavarta-e meg a cetek tájékozódási képességét.

Új-Zéland északi partjainál a hétvégén egy óriás ámbráscet (Physeter macrocephalus) is elpusztult. A Suff című hírportál szerint vélhetően műanyaghulladék-mérgezés végzett vele. Vasárnap az országnak ezen a részén 12 törpe kardszárnyú delfint (Feresa attenuata) találtak, amelyek közül négyet már nem tudtak megmenteni.

A bálna- és delfingyilkos műanyagokkal az alábbi cikkeinkben foglalkoztunk korábban:

link Forrás
link Forrás

És még egy érdekesség a gömbölyűfejű-delfinekről:

link Forrás