Tömegesen pusztulnak a pilótabálnák Új-Zéland partjainál

Hétfő reggelig több mint 145 gömbölyűfejű- vagy Calderon-delfin került partra az Új-Zélandhoz tartozó Stewart-szigetnél. A delfinek  Globicephala neméhez tartozó rövid- és hosszúszárnyú fajok (Globicephala macrorhynchus, illetve  Globicephala melas) egyedeit az új-zélandi híradások szerint szombaton késő délután fedezték fel kirándulók.

Az ország természetvédelmi hatósága (Department of Conservation, DOC) közölte, a tengeri emlősök felét már elpusztulva találták meg, de a partra vetődött állatok közül a többit is el kellett altatniuk, annyira rossz állapotban voltak.  

Bálnatetemek a Stewart-szigeti Mason-öbölbenFotó: Department of Conservation New Zeland

„A földrajzi távolság, a szakképzett személyzet hiánya és a bálnák leromlott egészségi állapota miatt a leghumánusabb eljárás a gyors eutanázia volt” – nyilatkozta a BBC-nek Ren Leppens, a DOC munkatársa.

A természetvédők szerint vélhetően nem bálnavadászok kergették partra az emlősöket, ugyanakkor még nem tisztázott, hogy járványos megbetegedés vagy valami más zavarta-e meg a cetek tájékozódási képességét.

Új-Zéland északi partjainál a hétvégén egy óriás ámbráscet (Physeter macrocephalus) is elpusztult. A Suff című hírportál szerint vélhetően műanyaghulladék-mérgezés végzett vele. Vasárnap az országnak ezen a részén 12 törpe kardszárnyú delfint (Feresa attenuatataláltak, amelyek közül négyet már nem tudtak megmenteni.

A bálna- és delfingyilkos műanyagokkal az alábbi cikkeinkben foglalkoztunk korábban: 

És még egy érdekesség a gömbölyűfejű-delfinekről:

Magyarok korszakalkotó találmánya a transzformátor, amiért Edison nem akart fizetni

A transzformátor három magyar feltaláló szabadalma, magát a szót is ők találták ki abban a korszakban, amikor a magyar mérnöki tudás a műszaki fejlődés élvonalához tartozott. Edison cégének kezdetben a Ganz szállította a technológiát, de úgy kellett kiperelni tőle a szabadalmi járulékot. Hogyan forradalmasította a transzformátor az elektromos áram felhasználását?

Miért bukik el újra és újra az Alzheimer-kór elleni harc?

2050-re 100 millióan lesznek a világon, akik Alzheimer-kór okozta demenciában szenvednek, mégis siralmas a betegséget célzó gyógyszerkísérletek statisztikája,. A kudarcban közrejátszhat, hogy a kór szakemberek szerint már évtizedekkel azelőtt elkezdődhet, hogy megjelennének az első tünetek. Azért léteznek biztató új kutatási irányok.