6 kiló műanyaggal a hasában találták meg az elpusztult ámbráscetet

2018.11.21. · tudomány

Egy nagy ámbráscet tetemére bukkantak az indonéziai Wakatobi nemzeti parkban, a Kapota-sziget partjainál. A 9,5 méter hosszú állat belében közel 6 kilogrammnyi, nagyjából ezer darab műanyagszemetet, többek közt 115 műanyag poharat, 25 bevásárló szatyrot, 4 flakont és 2 strandpapucsot találtak.

„Bár a halál okát nem tudtuk megállapítani, szörnyű, amit láttunk” – mondta Dvi Szuprapti, a Természetvédelmi Világalap (WWF) indonéziai ágának munkatársa a BBC-nek. A környezetvédőket a helyiek riasztották, miután látták, hogy néhány lakos egy hatalmas tetemet vesz körbe, és már el is kezdték feldarabolni.

photo_camera Fotó: LA ODE M. SALEH HANAN/AFP

A műanyagszennyezés egész Délkelet-Ázsiában nagy probléma: a régió öt országa (Kína, Indonézia, Fülöp-szigetek, Vietnám és Thaiföld) felelős a világ összes óceánba kerülő műanyaghulladékának 60 százalékáért. Az indonéz szigetvilág Kína után a második legnagyobb szennyező, csak itt 3,2 millió tonna műanyagszemetet termelnek évente, ebből 1,29 millió tonna az óceánba is kerül.

A műanyag zacskók különösen veszélyesek, a BBC összegzése szerint tengeri állatok százait ölik meg évente – legutóbb júniusban kapott nagy hírverést egy ilyen ügy, akkor 80 zacskó lenyelése után pusztult bele a műanyagba egy gömbölyűfejű-delfin.

Az indonéz kormány tervei szerint 2025-re 70 százalékkal csökkentik a műanyaghulladék mennyiségét. Ennek elérése érdekében egy átfogó kampányt indítanak, amelyben igyekeznek lebeszélni a bolttulajdonosokat a műanyag szatyrok használatáról, a lakosság figyelmét pedig felhívják arra, hogy a műanyagszemét közös ellenség.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás