Karácsonyra füstölt pulykát, gyümölcstortát, rágcsálóeledelt és gilisztákat küldtek az ISS-re

2018.12.06. · TECH

Karácsonyi szállítmánnyal indult útnak szerdán Elon Musk SpaceX-rakétája, egy Falcon 9-es. Bár nem a Mikulás indította, karácsonyi szállítmánnyal megpakolva indult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Füstölt pulykamellet, vörösáfonyaszószt, gyümölcstortát csomagoltak az űrállomáson lévőknek. Jobban mondva a karácsony este még ott lévőknek.

A pillanatnyilag az ISS-en lévő két amerikai, két orosz, egy kanadai és egy német asztronauta közül hárman ugyanis december 20-án haza indulnak, karácsonyra tehát csak hárman maradnak.

Karácsony a Nemzetközi Űrállomáson 2015. december 25-én
photo_camera Karácsony a Nemzetközi Űrállomáson 2015. december 25-én Fotó: Wikimedia Commons

Az ünnepi vacsora mellé bepakoltak 40 egeret, némi rágcsálóeledelt és egy nagy adag gilisztát is. A furcsa kiegészítőkre azért volt szükség, mert az állatokon az űrbéli körülmények izomzatra gyakorolt hatását és az öregedés megváltozott ütemét vizsgálják majd.

Baki a landolásnál

Bár a 2,5 tonnás szállítmánnyal megpakolt Falcon-rakéta sikeresen halad az ISS felé, a SpaceX mérnökei nem voltak maradéktalanul boldogok. Az egyik újrahasznosítható gyorsítórakéta a kijelölt földi landolópont helyett az Atlanti-óceánban kötött ki. A szállítmányokat 2012 óta rendszeresen fuvarozó SpaceX-járművek eddig még egyetlen egyszer sem hibáztak. Musk cége a jövő évtől asztronautákat is szeretne az űrbe fuvarozni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten, avagy mi újság az űrben?

link Forrás
link Forrás
link Forrás