Hiába esett ki a Vidi, csaknem hárommilliárd forintot kaszál

2018.12.14. · gazdaság

Számításaink szerint 9,25 millió eurót biztosan kereshetett a Mol Vidi FC azzal, hogy két győzelem és egy döntetlen után kiesett az Európa Ligából. Ez a székesfehérvári klub költségvetésének majdnem 70 százaléka, már csak az a kérdés, hogy el tudják-e költeni okosan ezt a pénzt, hogy a következő években is legyen esélyük a csoportkörös szereplésre.

Rászakadt a bank a Vidire

Azt már az EL-csoportkör előtt tudtuk, hogy majdnem nyolcmillió euró üti a Vidi markát, hiszen a Bajnokok Ligája rájátszásáért 5 millió eurót kapott a klub, az Európa Liga csoportköre pedig további 2,92 millió eurós bevételt hozott. Onnan kezdve a kérdés csak az volt, hogy a csoport hat meccsén mennyi pénzt szednek még ehhez össze.

A Chelsea gólt lő csütörtök este
photo_camera A Chelsea gólt lő csütörtök este Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A maximálisan megnyerhető összeg 4,42 millió euró lett volna még a csoportban, hiszen minden egyes győzelem 570 ezret ér, a hat győzelem pedig garantált csoportelsőséggel jár, ami további egymillió eurót ér. A Vidi oda-vissza megverte a görög PAOK-ot, illetve csütörtökön döntetlent játszott az angol Chelsea-vel, ami további 190 ezer eurót hozott a konyhára, így a két győzelem és a döntetlen összesen 1,33 millió euróval dobta még meg a pénzdíjat.

Vagyis összesen 9,25 millió eurót kaszálhatott a Vidi a csoportban, ami 325-ös árfolyamon számolva mintegy 3 milliárd forint. Ha egy kicsit több szerencséje lett volna a magyar bajnoknak, akkor ezt még egymillió euróval fejelhette volna meg – ha a második helyen végez a csoportjában.

Az Európa Liga pénzdíjai (millió euró)
photo_camera Az Európa Liga pénzdíjai (millió euró) Grafika: Sportérték

Mire elég közel 10 millió euró?

Nemzetközi szinten nem sokra, hiszen a nagy klubok ennek a többszöröséből gazdálkodnak évente. Magyar szinten viszont ha a Vidi okosan költi el ezt az összeget, akkor elég lehet arra, hogy elinduljon azon az úton, ami aztán stabil csoportkörös szereplést hozhat a következő években.

A nyilvános cégbírósági beszámoló szerint a csapatot működtető Fehérvár FC Kft. 2017-ben 4,4 milliárd forintból gazdálkodhatott, most az EL-csoportkör önmagában ennek az összegnek közel 70 százalékát hozta bevételként.

photo_camera A magyar nb1-es klubok költségvetése

És a fenti összeg még nem a teljes nyereség a Vidi számára. Egyrészt játszottak három közel teltházas meccset a Groupama Arénában, ami megdobhatta a jegybevételeket. Persze a stadion bérlése a bevétel egy részét elvihette, de valószínűleg így is keresett a dolgon a klub.

Másrészt az UEFA-nál létezik az úgynevezett market pool a pénzdíjon felül. Ezt elsősorban a tévés közvetítésekből származó bevételek befolyásolják, illetve az, hogy az adott országból hány csapat jutott be a csoportkörbe. vagyis az ebből a kalapból származó összeg sokkal nehezebben kalkulálható, de akár az is előfordulhat, hogy a Vidi teljes bevétele eléri majd a tízmillió eurót is.

Követed már a Qubitet a Facebookon? Akkor kövesd a Sportértéket is, így elsőként értesülsz a híreinkről!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás