Ha minden jól megy, ma tényleg annyi rakétát indít az űrbe az emberiség, mint még soha

2018.12.19. · TECH

A nagy izgalommal beharangozott rakétakedd ugyan csúfosan elmaradt, de mivel a SpaceX, a Blue Origin, az Arianespace és a United Launch Alliance is csak egy nappal halasztotta el a kilövéseit, ráadásul az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) is mára ütemezte a kommunikációs műholdjának fellövését, igazi rakétás szuperszerda lett a történet vége.

A sort végül az eredetileg is a szerdában gondolkodó indiai rakéta, a GSLV Mk.2 kezdte, amelyet magyar idő szerint 11:40-kor lőttek fel a Bengáli-öbölben található Sriharikota szigetéről, és már geoszinkron pályára állt, míg a GSAT 7A nevű katonai kommunikációs műhold sikeresen levált róla.

link Forrás

A SpaceX szerdán 15:07-re ütemezte újra a Falcon 9 rakétájának kilövését, miután kedden hét perccel az indulás előtt hibát jelzett a rakéta fedélzeti számítógépe, így a hiba javítása esetén is kiestek volna az engedélyezett 26 perces kilövési időkeretből. A GPS III SV01 nevű navigációs műholdat az amerikai légierő megrendelésére küldi az űrbe Elon Musk cége.

A kilövést itt lehet majd nézni élőben.

link Forrás

Nem sokkal ezt követően, 15:30-kor Jeff Bezos űrcége, a Blue Origin is újra megkísérli a New Shepard rakéta fellövését Texasból. A többször használható rakétának ez lesz a negyedik missziója, most épp 9 kísérleti eszközt szállítanak, amelyek a mikrogravitációt mérik majd a NASA-nak.

A Blue Origin földi infrastrukturális problémák miatt halasztotta szerdára a kilövést, de az időjárástól függően az is lehet, hogy csak pénteken küldik az űrbe a rakétát.

photo_camera Fotó: HO/AFP

Az Arianespace egy orosz Szojuz rakétát lőtt volna ki a Francia Guyanában található állomásáról, hátán a CSO-1 nevű katonai földmegfigyelő műholddal, amely a francia haderőnek küld majd adatokat. A magassági szélhelyzet miatt szerdára újratervezett indítást 17:37-kor hajtja végre az európai űrcég. A kilövést itt lehet majd nézni élőben.

Ugyancsak a magassági szelek miatt halasztotta szerdára a rakétaindítást a United Launch Alliance. Az amerikai felderítő műholdat hordozó Delta IV Heavy rakétát csendes-óceáni idő szerint 15:44-kor, vagyis magyar idő szerint már csütörtök éjjel, 0:44-kor lövik fel. A későn alvók itt kaphatják el ezt a kilövést

A keddi, elmaradt rakétabuli beharangozója:

link Forrás