Sosem látott méretű rakétaflottát indít ma a Föld bolygó az űrbe

2018.12.18. · TECH

*Szomorúan frissítjük a hírt (magyar idő szerint 15:43-kor), hogy az alább beharangozott rakétakilövések mindegyikét későbbre halasztják.

2018 a kereskedelmi célú űrkutatás éve is volt, december 18-án az emberiség ezt sosem látott rakétakilövés-dömpinggel ünnepelheti meg. Ha minden összejön, kedden négy rakéta is elindul az ég felé: Elon Musk SpaceX-éé, Jeff Bezos Blue Origin nevű cégéé, a fracia Arianespace-é (ez a világ első kereskedelmi rakétaindításokkal foglalkozó vállalata), valamint a United Launch Alliance nevű coloradói cégé, amelyet a Boeing és a Lockheed Martin alapított közösen.

Ha az időjárás úgy akarja, és nem üt be valamilyen technikai malőr, ez lesz az első alkalom, hogy ennyi rakéta induljon ugyanazon a napon.

Az első a SpaceX Falcon 9 rakétája lesz, amelyet helyi idő szerint reggel 9 óra 11 perckor lőnek fel a floridai Cape Canaveralról Mike Pence amerikai alelnök jelenlétében. A Falcon az amerikai légierő megrendelésére állít pályára egy műholdat. A kilövést itt közvetítik élőben.

link Forrás

A Blue Origin kb. 19 perccel később indítja New Shepard nevű rakétáját. Ezt a kilövést is élő videóban közvetítik.

link Forrás

Az Arianespace egy orosz Szojuz rakétát lő ki a Francia Guyanában található európai űrkikötőből, keleti parti idő szerint 11 óra 37 perckor. A Szojuz ugyancsak egy műholdat visz az űrbe. Élő közvetítés itt.

link Forrás

Végül a United Launch Alliance Delta Heavy rakétája indul a kaliforniai Vandenberg Légi Bázisról, keleti parti idő szerint este 9 óra előtt, és természetesen ezt is megnézheti élőben, aki még ébren van.

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás