ENSZ klímajelentés-tervezet: Valószínűleg nem tartható a párizsi egyezményben leírt hőmérséklet-emelkedési limit

2018.01.15. · tudomány

66 százalékos valószínűséggel nem tartható az a párizsi egyezménybe foglalt célkitűzés, hogy a globális felmelegedés maximuma 2100-ig átlagosan mindössze 1,5 Celsius-fokos legyen – olvasható az ENSZ égisze alatt működő Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) jelentésének félkész verziójában. A világsajtó fogékonyabb része – így az Independent, a Nation, a berlini Die Tageszeitung vagy a Reuters nyomán a Futurism – által megszellőztetett szöveg még hangsúlyozottan nem kész változata annak a tanulmánynak, amelyet a közel félezer nemzetközi klímakutatóból álló szerzőgárda jegyez. A fő számok azonban valószínűleg aligha változnak jelentősen.

A 2015-ös párizsi klímaegyezményt elfogadó ENSZ-tagállamok azt vállalták, hogy a klímaváltozás által megemelkedő globális átlaghőmérséklet-növekedést 2 Celsius-fok alatt tartják, és „erőfeszítéseket tesznek, hogy a növekedés 1,5 százalékos legyen”. (Az 1,5 fokot az ipari forradalom előtti átlaghoz viszonyítják, nem mellesleg jelenleg is 1 fokkal magasabb az átlaghőmérséklet, mint az iparosítás előtt volt.)

A kiszivárogtatott szövegtervezet szerint már az 1,5 Celsius-fokos növekedés is elengedő ahhoz, hogy az északi sark jege szeptemberenként rendszeresen elolvadjon.

Éhező jegesmedve
photo_camera Éhező jegesmedve Fotó: Wikimedia Commons

Az óceánok víztömege és kémiai összetétele a következő évtizedekben akkor is alapvetően megváltozik, ha sikerül elérni az 1,5 fokos határt. A hőmérséklet-emelkedéssel járó élelmiszerhiány, illetve az árak emelkedése több mint százmillió embert taszíthat szegénységbe. Ez főként a bolygó legsebezhetőbb országait érintené – olvasható a tervezetben.

A felmelegedés jelenlegi sebességével számolva a globális középhőmérséklet már a 2040-es években elérheti az 1,5 fokot. Mindez 10 centiméterrel magasabb tengerszintet, a grönlandi és nyugat-antarktiszi jégtakaró visszafordíthatatlan olvadását, számos növény- és állatfaj kihalását, valamint egyre fokozódó viharokat jelent.

A szöveget szemléző lapok szerint legfeljebb matematikai az esély az egyezményben foglalt limit betartására. Ehhez azonban erdősítéssel és a biomassza-energia felhasználásával radikálisan csökkenteni kell a légköri szén-dioxid mennyiségét. A szén és olaj alapú energiatermeléssel felhagyva és a fogyasztást visszafogva talán van remény, az erdősítéshez szükséges területeket ugyanakkor a mezőgazdasági termelés alól kellene kivonni, így az élelmiszerhiány így is, úgy is garantálható. A dokumentum szerzőinek egyrésze olyannyira pesszimista, hogy szerintük a felmelegedés mértéke 2100-ra a 3 fokot is elérheti.

link Forrás
link Forrás
link Forrás