A hatóság kimondta: nem gátolja az öregedést a fiatalok vérplazmájának átömlesztése

2019.02.20. · tudomány

Ne dőljenek be azoknak az intézményeknek, amelyek a fiatal donoroktól vett vérplazma átömlesztését különböző öregedésgátló gyógyhatásokkal reklámozzák, ugyanis ezeknek semmilyen tudományos alapjuk nincs, sőt még károsak is lehetnek – figyelmeztette az idősebb állampolgárokat az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatósága (FDA) keddi közleményében.

A teljes véradáshoz képest a donor számára jóval jövedelmezőbb, ezért Magyarországon is egyre népszerűbb a plazmaadás, amit ráadásul gyakrabban is lehet végezni, mivel a folyamat során a vérsejtek visszatérnek a testbe, a vérplazma pedig természetes módon újratermelődik a szervezetben 48 órán belül.

Fiatal plazmadonor egy francia vérbankban
photo_camera Fiatal plazmadonor egy francia vérbankban Fotó: JOSE OTO/BSIP

Csodaplazma márpedig nincs

Az FDA szerint több államban elszaporodtak az olyan egészségügyi intézmények, amelyek fiatalok által adományozott vérplazma átömlesztését kínálják idősebbeknek, bizonyos esetekben több ezer dollárért. A szolgáltatást azzal reklámozzák, hogy olyan betegségeket gyógyít, mint a Parkinson- és az Alzheimer-kór, a sclerosis multiplex, a szívbetegségek vagy a poszttraumatikus stressz szindróma, de az öregedés és a memóriazavarok megelőzésével is kecsegtetik a potenciális ügyfeleket.

A hatóság szerint ezekre semmilyen bizonyított hatása nincs a vérplazmának, ráadásul olyan nagy adagokban ömlesztik át a vérplazmát a szóban forgó intézmények, hogy komoly kockázatok merülhetnek fel. Ilyen lehet például a fertőző ágensek jelenléte a plazmában, de allergiás reakciókat is kiválthat a nagy volumenű vérplazma-átömlesztés, ami a szív- és érrendszert is túlterhelheti az olyan pácienseknél, akik egyébként is küzdenek valamilyen kardiovaszkuláris problémával.

Az ilyen intézmények általában olyan állatkísérleti eredményeket nagyítanak fel, és próbálják átültetni emberi szintre, mint az a 2017-es vizsgálat, amelyben megállapították, hogy az emberi köldökzsinórvér-plazmával kezelt idős egereknél nőtt a hippokampusz aktivitása, vagyis javult az emlékezőképességük. Korábbi, egereken végzett kísérletek arra is rámutattak, hogy a fiatal egerek véréből vett plazma serkentette az idősebb egyedek vérereinek és idegi őssejtjeinek fejlődését.

Így néz ki egy tálca fagyasztott plazma
photo_camera Így néz ki egy tálca fagyasztott plazma Fotó: BURGER/Phanie

Hatásos volt a figyelmeztetés

Bár az FDA nem nevezett meg egy ilyen intézményt sem, az Ars Technica szerint az egyik fő célpont az Ambrosia nevű startup lehetett, amely Los Angelestől Phoenixen át Houstonig több államban kínált átömlesztést 30 éven felüliek számára, 16 és 25 éves donoroktól vett plazmából. A cégnél egy liter plazma 8000 dollárba (több mint 2 millió forintba) került.

Az FDA közleménye után az Ambrosia honlapján már csak egyetlen mondat olvasható: „az FDA 2019. február 19-i bejelentésének értelmében a kezeléseket beszüntettük”.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás