Elnézést kért egy oltásellenes csoport a japán kanyarójárvány miatt

2019.02.21. · majom

A japán egészségügyi minisztérium adatai szerint 167 kanyarós megbetegedést regisztráltak a szigetországban, a legtöbben Mie prefektúrában kapták el a betegséget – ahol valószínűleg egy oltás- és orvostudomány-kritikus vallási csoport gyűlésén fertőződtek meg a tagok.

A Kjuszei Sinkjo nevű szektát 1970-ben alapították azzal a céllal, hogy létrehozzák a földi Mennyországot, egyúttal eltöröljék a betegségeket és a szegénységet. Tagjai az emberiségre leselkedő egyik legnagyobb veszélynek az orvostudományt tartják. Nem maradnak vigasz nélkül a betegek sem: a vallás követői úgy tartják, hogy minden földi szenvedés oka a „spirituális felhőkben” keresendő, ahhoz pedig, hogy ezeket eloszlassuk, elég imádkoznunk és az ég felé fordítani a tenyerünket, az azon keresztül befogadott isteni fény pedig eloszlatja a felhőket, így megszünteti a betegségeket is. Bónusz, hogy a felhasználó még boldog is lesz a kezelés után, ráadásul elvileg bárki képes rá, aki elfogadja a csoport tanításait.

Elhallgatják a csodákat

Valahol mégis hiba csúszhatott a számításba, ugyanis a Mie prefektúrában regisztrált 49 megbetegedés többsége összefüggésbe hozható a csoport egyik gyűlésével, míg a többi esetben inkább arra gyanakodnak a hatóságok, hogy a betegek külföldön kaphatták el a kanyarót.

A szekta január végén elnézést kért az érintettektől, közleményükben azt írták, hogy tagjaik közül többen nem kaptak védőoltást a betegség ellen, de imádkoznak a betegek gyógyulásáért, és együttműködnek az egészségügyi minisztériummal annak érdekében, hogy megfékezzék a vírus terjedését, sőt, azt is megígérték, hogy felfüggesztik a találkozókat, és több csodás gyógyulásról sem számolnak majd be a honlapjukon, legalábbis addig, míg folytatódnak a megbetegedések.

Lehet, hogy az ördögtől való, de autizmust nem okoz

Európában és Amerikában is reneszánszát éli a kanyaró, ugyanis sokan vallási vagy lelkiismereti okokból nem kérnek a védőoltásból – ez mostanra olyan méreteket öltött, hogy az Egyesült Államokban sokan szüleik akarata ellenére, titokban oltatják magukat, mert nem szeretnék elkapni a betegséget. Az oltások első nagy ellenzője Edmund Massey tiszteletes volt, ő 1772-ben külön misét szentelt annak, hogy az ilyesmi az ördögtől való.

Andrew Wakefield brit orvos pedig 1998-ban olajat öntött a tűzre azzal a tanulmányával, amelyben azt állította, hogy az MMR-oltás autizmust okozhat. Az MMR a kanyaró, a mumpsz és a rubeola ellen is véd, már ha beadják, és hiába derült ki, hogy Wakefield tanulmánya hamis adatokra hivatkozott, és nincs semmilyen bizonyíték az autizmus és az oltás összefüggésére, sokan még mindig rá hivatkozva nem hajlandóak beoltatni a gyermeküket.

Andrew Wakefield, az oltásellenes divatban szerepet játszó brit orvos arcát sokan megjegyezhetik mostanában.
photo_camera Andrew Wakefield és felesége 2010-ben Fotó: SHAUN CURRY/AFP

Világméretű járványról egyelőre nincs szó, de ezek az elszigetelt esetek is jól mutatják, hogy hogyan térhetnek vissza a már legyőzöttnek hitt betegségek: ha nincs meg a nyájimmunitás, vagyis nincs beoltva a lakosság 96-99 százaléka, újra elterhedhet a kanyaró.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás