David Attenborough a klímacsúcson: Kifutunk az időből

2018.12.03. · tudomány

„Kifutunk az időből” – mondta a világhírű brit természetfilmes, Sir David Attenborough a lengyelországi Katowicében ma kezdődött klímaváltozási csúcstalálkozón, a COP24-en, ahol nem szakértőként, hanem a nép hangjaként szólalt fel.

A csúcstalálkozón idén első ízben biztosítottak egy külön helyet azoknak az aggódó millióknak, akiket ugyan foglalkoztat a Föld sorsa, de balszerencséjükre nem tartoznak a világ vezetői közé. Az ő hangjukat közvetítette Attenborough: az elmúlt hetekben több mint kétmillióan válaszoltak a neten a klímaváltozással kapcsolatos kérdésekre, ez alapján pedig úgy tűnik, hogy a kétharmaduk szerint a klímaváltozás jelenleg a legfontosabb kérdés a világon, 95 százalékuk pedig a saját bőrén is érzi, hogy milyen kihívásokkal jár a globális felmelegedés.

photo_camera Sir David Attenborough mindannyiunk nevében aggódik a katowicei klímacsúcson Fotó: YouTube

Attenborough szerint az utolsó pillanatban vagyunk: nekünk áldozatokat kell hoznunk, a világ vezetőinek pedig cselekedniük kell, ha nem akarjuk lakhatatlanná tenni a Földet. A katowicei klímacsúcson a világ vezetői vesznek részt, úgyhogy a természetfilmes szerint nekik kell gondoskodniuk róla, hogy tényleges lépések történjenek az ügyben. Mindemellett az ENSZ egy ActNow névre hallgató bottal is segíti a hétköznapi emberek környezettudatos életét: itt olyan hasznos tanácsokkal látják el a felhasználókat, amelyek a fenntartható fejlődést szolgálják.

Nem ma kezdte

Sir David Attenborough-nak eddig is sokat köszönhetett az emberiség: nagyjából megteremtette a természetfilm műfaját, amikor 1954-ben elindította a Zoo Quest című műsorát, ezzel pedig először a britek, majd az egész világ nappalijába beköltöztette a vadont, majd 1965-ben Kenneth Clarkkal közösen a civilizációról szóló műsorral mindezt már színesben is elvitte azokhoz, akiknek egyáltalán volt színes tévéjük. Ha mindez nem lenne elég, ő ajánlotta be a Monty Pythont is a BBC-nek, a többi meg már történelem – de Sir David azóta sem állt le, és amellett, hogy több állat- és növényfajt is elneveztek róla, még mindig forgat, a Time magazin szerint pedig olyan sikerrel, hogy nem él még egy olyan ember a Földön, aki többet tett volna a környezetvédelem ügyéért, mint ő.

Az ENSZ klímatalálkozóján ennek szellemében azt vállalta el, hogy a nép hangjaként a közösségi médián gyűjtött panaszok és észrevételek alapján elhatározta, hogy ő fogja civilként képviselni a bolygó lakosságát. Eredetileg azért vágott bele a természetfilmezésbe, mert egyszerűen érdekelte a világ, és saját bevallása szerint sem akart környezetvédő aktivistának állni, de kénytelen volt észrevenni, hogy az általa bemutatott fajok egyre nagyobb veszélyben vannak, ennek az egyik legfőbb oka pedig a klímaváltozás.

Attenborough szerint a Lengyelországban megrendezett klímaügyi találkozón a világ vezetői sorsdöntő kérdésekről fognak dönteni, ehhez pedig a bolygó minden lakójának köze van: létfontosságú, hogy a világ hogyan kezeli a klímaváltozást, és az is, hogy az országok hogyan próbálják meg betartani a párizsi egyezményben foglalt másfél fokos célt, vagyis azt, hogy a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg az iparosodás előtt jellemző hőmérséklethez képest az 1,5 Celsius-fokot.

A klímacsúcs élőben itt követhető:

link Forrás

A találkozóra az után került sor, hogy az ENSZ klímaváltozással foglalkozó bizottsága kijelentette: sürgős és drámai változtatásokra van szükség a károsanyag-kibocsátás visszaszorítása érdekében, ez pedig mindannyiunkat érint, és ahogy Michael Moller, a genovai ENSZ-iroda főigazgatója is kiemelte, a húsfogyasztás visszaszorításától kezdve a hétköznapi életvitelünk megváltoztatásáig mindannyian tehetünk azért, hogy a következő generáció még viszonylag épségben kapja meg a Földet.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás