A Microsoft megerősítette: nem kell többé biztonságosan eltávolítani a hardvert

2019.04.09. · TECH

Akire már nézett csúnyán a pasija rendszergazda, miután egy határozott és gyors mozdulattal kirántotta a gépből a pen drive-ot, soha nem felejti el, mi az USB-s külső adattárolók első szabálya. Soha nem vesszük ki a számítógépből anélkül, hogy előtte „a hardver biztonságos eltávolítása” opcióra klikkeltünk volna.

És persze azt sem, hogy mi a második szabály: soha nem vesszük ki a számítógépből anélkül, hogy előtte „a hardver biztonságos eltávolítása” opcióra klikkeltünk volna.

Nos, a Microsoft egyszer és mindenkorra bevallotta, hogy – legalábbis  Windows 10-zel futó gépeknél – emiatt nem kell többé aggódni.

A quick removal, avagy gyors eltávolítás nevű szolgáltatás – amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó bármelyik pillanatban eltávolíthasson a gépből egy külső drive-ot, hacsak nem éppen fájlokat ír rá – ma már alapbeállítás minden Windows 10-esen a 1809-es verzió óta. A gyors eltávolítás lényegében abban akadályozza meg az operációs rendszert, hogy folytatólagosan megpróbáljon írni a külső drive-ra, ami jól jön, ha az ember éppen ki akarja azt húzni a gépből.

Sok felhasználó számára ez nem újdonság persze, mert az 1809-es frissítés már tavaly októberben kijött, csak most, hogy a frissítést már szélesebb körben letöltötték, újult erővel tájékoztatják az IT-sokat és a nagyközönséget. Sőt a Microsoft már a Windows 7 óta védi valamiképpen a külső drive-okat – legalábbis a Verge Microsoft-szakértő munkatársa szerint.

A fentiek ellenére a Microsoft még mindig eléggé vegyesen kommunikál a külső drive-ok eltávolításáról, és az operációs rendszer a mai napig felkínálja a „hardver biztonságos eltávolítása” és/vagy az „eject media” opciókat.

Ennek ellenére nagyon úgy néz ki, a hardver biztonságos eltávolítása nevű aktus jó eséllyel nem lesz több, mint egy kacagtató régi szokás az információs technológia hőskorából, amiről az ember szívesen mesél majd csodálkozó gyermekeinek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás