Madzsong, GTA, Mortal Kombat: Kínában játszani tilos

2019.04.23. · TECH

Kínában eddig is szigorúan szabályozták a számítógépes játékok piacát, egyrészt ideológiai okokból, másrészt azért is, mert az állam szerint a fiatalok túl sok időt töltenek a képernyő előtt. Most derült ki, pontosan milyen kritériumoknak kell megfelelniük a programoknak, ha be akarnak lépni a csaknem másfél milliárdos ország piacára.

A játékok szűrése eddig is problémát jelentett a cenzoroknak, tavaly kilenc hónapon keresztül nem engedélyeztek új programokat, majd némi átszervezést követően külön bizottságot állítottak fel erre a célra. Az új játékokat ez a testület és a cenzorok közösen vizsgálják.

Az FPS kilőve

Annyi biztos, hogy a kínai játékosok kapásból búcsút mondhatnak több műfajnak is, a szerencsejátékokat, főleg az országban különösen népszerű madzsongot például virtuális formájában is betiltották, de a pókerszimulátoroknak és társaiknak is menniük kell. Az alternatív történelem rajongói is rosszul jártak, ugyanis tilos lesz bármi olyat forgalomba hozni, ami „átírja a kínai történelmet” - ez volt a baj a Honour of Kings című játékkal is, a 2017-es év kínai slágerjátékával is. A játékot fejlesztő TenCentet így is a játékidő korlátozására kötelezték, a lépés a megfigyeléssel kapcsolatos etikai aggályokat is felvetett, igaz, nem feltétlenül Kínában, ahol az állam a felhasználók online tevékenysége alapján értékelik a megbízhatóságukat. 

A harmadik, és talán legerősebb korlátozás szerint azok a játékok is mehetnek a levesbe, amelyekben vér vagy holttestek szerepelnek. A pornó eddig is tiltott volt, de nem engedélyezik azokat a játékokat sem, amelyekben a női szereplők túl lengén vannak öltözve, erre hivatkozva tiltották be például a Paladins című multiplayer játékot is (ez duplán bűnös volt, mert a tetejébe még véres jeleneteket is tartalmazott). Tilos mondjuk egy sztriptízbár külső részét is ábrázolni a játékban, nyerőgépek még díszletként sem lehetnek jelen, több karakter esetében pedig csökkentették a pixelmellek méretét, nehogy a kínaiak izgalomba jöjjenek tőle, illetve legalább a rajzolt dekoltázsoktól megszabadultak.

photo_camera Balra az eredeti, jobbra a kínai Fotó: WeChat

A lista még nem ért véget: be vannak tiltva azok a játékok is, amelyben droghasználat látható, de azok is, amelyek a szervezett bűnözésről szólnak, szóval a GTA például egész biztosan nem tartozik a kínai kormányzat kedvencei közé, de az új Mortal Kombatra is hiába várnak majd. 

Taiwan még játékból sincs

Kína játékipara hihetetlen fejlődésen ment keresztül, jelenleg az ország lakosai évente körülbelül 38 millió dollárt költenek játékokra, ezzel pedig világelsőnek számítanak. Nem csoda, hogy több fejlesztő is hajlandó engedményeket tenni, és átírni a vitatott részeket a játékokban. Az új szabályozások értelmében a játékfejlesztőknek a címadásban és a játékon belül is hangsúlyozniuk kell a hagyományos kínai értékeket, és kedvező színben kell feltüntetniük az országot is.

Ez persze az egész játékpiacra nagy hatással van: a népszerű PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG) például kínai nyomásra cenzúrázta a Taiwan szót, nem lehet chatben sem elküldeni, csak csillagok jelennek meg helyette (az „egy Kína”-elvnek megfelelően az ország egyszerűen nem ismeri el Taiwan létezését). Ugyanígy járt Tibet is. A PUBG nem kínai, hanem dél-koreai fejlesztésű – de a világ legnagyobb játékpiaca van olyan jelentős szereplő, hogy a cenzúrát az egész világon bevezessék. A zöld vér még nem kötelező, de már választható az országon kívül is.

photo_camera Zöld vér van, Taiwan nincs Fotó: gifs.com

Szerencsére van, amit csak a párt kívánalmainak megfelelően vágnak meg, és a cenzúrázott verziót csak a kínai nézők-játékosok látják: így járt a Trónok harca is, a nyolcadik évad első részéből ugyanis kivágták a szexet és az erőszakot. Ha ehhez még hozzávesszük azt is, hogy a természetfelettinek is mennie kellett, joggal merül fel a kérdés, hogy akkor mi maradt belőle. 

A Counter Strike és társai eddig engedélyezettek voltak az országban (egy FPS hullák és lövöldözés nélkül még unalmasabb lenne, mint egy Trónok harca Trónok harca nélkül), de a vért zöld vagy fekete felhőként ábrázolták, az új szabályozás külön kitér arra, hogy mostantól ez sem engedélyezett. Pórul járt a Final Fantasy is, a cenzúra ugyanis tiltja a csontvázakat is, ugyanez volt a baj a World of Warcrafttal is – de a PUBG esete bizonyítja, hogy előfordulhat, hogy ha a piaci érdek egyszer azt diktálja, az egész világon elterjednek az erőszakmentes lövöldözős játékok.

link Forrás
link Forrás