Az utolsó külföldi keresőt, a Microsoft Bingjét is letiltották Kínában

2019.01.24. · TECH

A Microsoft csütörtökön megerősítette, hogy keresője, a Bing jelenleg elérhetetlen Kínában. A közösségi oldalakon sokan aggódnak, hogy a szájtot egyszerűen betiltotta a kormány, és a Financial Times is arról írt, hogy legfelsőbb utasításra blokkolják az utolsó külföldi keresőt, amely a high-tech népköztársaságban használható volt. Miután a Microsoft meggyőződött arról, hogy a hír igaz, most a válaszlépésen gondolkozik – közölte a cég egyik szóvivője a lappal.

A Microsoft ezzel az „utolsó nagy amerikai techcég, amelyet letiltottak Kínában” megtisztelő címet is kiérdemelte, mióta a Facebook tulajdonába tartozó WhatsAppot is blokkolták 2017-ben. (A Google már 2010-ben kivonult keresőjével az országból.) Kína weboldalak hatalmas választékát tartja lakat alatt, hogy állampolgárait elzárja az információtól, a digitális cenzúra rendszerét a Nagy Tűzfal néven szokták emlegetni. Az informális, online kommunikációs csatornák elleni fellépés még fokozódott is az elmúlt években.

Szándékos volt?

A Financial Times a kínai kormány döntését közelről ismerő forrásokra hivatkozva állítja, hogy a Binget szándékosan blokkolták. A China Unicom nevű állami telekommunikációs cég egyenesen a kormánytól kapta a rendeletet, hogy a Bing elérését „illegális tartalom” miatt tiltani kell.

Duncan Clark, a BDA China tanácsadó cég elnöke szerint a Bing letiltása az amerikai-kínai konfliktus szempontjából is tanulságos, és megmutatja, hogy mennyire korlátozottan képes csak ez az ország megnyílni a külföldi szereplők előtt. „Eltart egy darabig, amíg a letiltások életbe lépnek, de ritkán fordul elő, hogy a kormány idővel csökkentené a nyomást, ha egyszer betette a kaput” – tette hozzá. Néha előfordult, hogy csak időlegesen tiltottak le weboldalakat, de ezek is csak megelőzték a teljes blokkolást, ahogy a Google esetében is történt.

A kínai kormány nyilvánosan sosem ad magyarázatot ezekre az intézkedésekre, az illetékes kormányügynökség, a Kínai Kibertér-igazgatóság ezúttal sem kommentálta a híreket.

A Microsoft Windows operációs rendszerét széles körben használják Kínában, a vállalat még egy külön Windows-kiadást is kifejlesztett kínai kormányzati célokra. A Microsoft néhány hete nyitotta meg új kutatási-fejlesztési központját Sanghájban.

Upsz, csatlakozási hiba

A kínai felhasználók először szerdán kezdték el jelezni a közösségi oldalakon, hogy nem tudják elérni a cég keresőjét a ch.bing.com címen, bár akkor még több internetező jelezte, hogy nála működik. Kínán kívülről a fenti webcím továbbra is elérhető, aki azonban az ország határain belülről próbálkozott, csatlakozási hibáról kapott üzenetet, miután a kínai name szerverek – névkiszolgálók, amelyek a doménnevek és az IP-címek párosítását végzik – képtelenné váltak lekeresni a Bing kínai felületének IP-címét. A kínai kormány gyakran tiltat le weboldalakat ezzel a módszerrel.

A StatCounter adatai szerint 2018 decemberében a Bing kínai piaci részesedése 2 százalék volt, amivel nyomába sem ért a piac 70 százalékát uraló kínai konkurensének, a Baidunak. A Microsoft keresője ugyanakkor kiválóan kiszolgált egy speciális kis piacot, a Kínában angolul keresni akarókét, ugyanis ez volt az utolsó nagy, angol nyelvű keresőmotor az országban.


Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás