Megtalálták a mesterséges intelligencia valódi értelmét: éjjel-nappal, élőben improvizál az extrém metalt játszó robotzenekar

2019.04.23. · TECH

A Dadabots nevű projektben két programozó, CJ Carr és Zack Zukowski már 2013 óta próbálkozik egyes zenekarok robotizálásával, vagyis azzal, hogy mesterséges intelligencia segítségével másolják le a bandák stílusjegyeit – változó sikerrel, a Beatles például egész rémisztően sikerült. Most nagyobb fába vágták a fejszéjüket: ahelyett, hogy mondjuk a Dillinger Escape Plan vagy a NOFX egy-egy albumát értelmeznék újra, egy az egyben száműzni akarják az emberi tényezőt a black metalból.

A neurális hálózat legutóbbi albuma a portugál black metal-bandával, a Cavemasterrel közösen jelent meg 2019 februárjában, de itt még szükség volt az emberi tényezőre is: a mesterséges intelligencia két napon keresztül hallgatta a zenekar albumait, ebből tíz órányi zenét hozott létre. A Cavemaster ezt a nyersanyagot zsűrizte, majd húsz számot válogattak ki belőle, címet adtak nekik, ebből készült a Nun de la parte Del, mas Deilha (la Máquina) lemez.

Jön az Irgalmatlan alakváltó!

A következő lépés az volt, hogy már ne kelljen egyáltalán emberekre hagyatkozni, ha az ember black vagy death metalt akar létrehozni, és épp ezt ígéri a csodálatos nevű Relentless Doppelganger (az Irgalmatlan alakváltó), az első éjjel-nappal hallgatható, élőben improvizáló extrém metalt játszó zenekar. Vagy program. Annak ellenére, hogy a végső cél a black metal megtiszítása lenne, a mostani projektben death metalt játszanak.

link Forrás

A Relentless Doppelganger egy vancouveri banda, az Archspire munkásságából építkezik, és annak ellenére, hogy a szöveg halandzsa, a zenében pedig olykor akadnak megbicsaklások, egészen death metal-szerű lett. CJ Carr, a Dadabots egyik programozója szerint a legtöbb neurális hálózat által létrehozott zenével az a legnagyobb baj, hogy vacak alapanyagokkal kell dolgozniuk – szegény robot nem hallgathat normális zenét, a legtöbben arra vannak kárhoztatva, hogy az idők végezetéig Bachot vagy Beethovent gyűrjék (erről Zukowskival egy tanulmányt is publikáltak).

A zenekar jelenleg egy dél-karolinai szerveren fut, a Dadabots pedig egy újabb lépéssel közelebb került az emberi tényező kizárásához – bár úgy tűnik, hogy ezt kifejezetten a black metalra tartogatják, egy másik projektjükben ugyanis egy brit beatboxer, Reeps One munkásságát akarják feldolgozni, méghozzá úgy, hogy a neurális hálózat által generált ütemekkel kell majd a humán előadónak versenyeznie.

link Forrás
link Forrás
link Forrás