Egy mesterséges intelligencia feltalált egy új sportágat, amit már emberek játszanak

2019.04.17. · tudomány

A sportágakat általában több száz vagy akár ezer éves hagyományok formálják, és már joggal gondolhatnánk, hogy nincs hova terjeszkedni, minden épeszű sportötletet megvalósított az emberiség. Egyvalamivel azonban nem számoltunk: hogy a mesterséges intelligenciát (AI) nem érdeklik az emberi konvenciók.

A mindenféle digitális szolgáltatással foglalkozó San Franciscó-i innovációs ügynökség, az AKQA 400 létező sportág szabályrendszerét táplálta be egy neurális hálózatba, amely ennek alapján megfogalmazta magának, mi az a sport, és elkezdett saját, teljesen új sportágakat alkotni.

A robbanó frizbi nem jött be, a rögbi-foci-krokett keverék már igen

A cég kreatív igazgatója, Whitney Jenkins szerint ezek nagy része teljesen haszontalan volt: az AI feltalálta a parkour, vagyis az egyik pontról a másikra jutás extrém sportjának víz alatti változatát, egy robbanófrizbi-játékot, és egy olyan sportot, amelyben a játékosok hőlégballonokból rugdossák egymásnak a labdát, és ebbe valahogy még egy kifeszített kötél is bejátszik. Végül azért sikerült kiválasztani három valamire való ötletet, amit aztán az AKQA dolgozói élesben is kipróbáltak.

A győztes sportág a „speedgate” névre hallgat, amiben két hattagú csapat játszik egy pályán, ahol három kapu található, és a játékosoknak úgy kell egymáséba találni egy labdával, hogy a középső kaput kikerülik – az amerikaifoci-labdát kézzel és lábbal is lehet passzolni. De a bővebb szabályokat szépen, érthetően bemutatja a sportág hivatalos oldala.

link Forrás

Bár Jenkins szerint a speedgate egyik sport leszármazottjának sem tekinthető, azt mondta a Techcrunchnak, hogy „ha az utcán egy haveromnak el kéne magyarázni, mi is ez, azt mondanám, hogy mesterséges intelligenciával létrehoztunk egy új sportágat, ami a rögbi, a foci, az ultimate frizbi és a krokett legjobb elemeit vegyíti”.

Az AI emellett saját logókat is gyártott a sportágnak: a neurális hálózat több mint tízezer sportcímert dolgozott fel, majd 6400 lehetséges logót készített a speedgate-hez. De a sportág mottójának megalkotásával is a mesterséges intelligenciát bízták meg: 

„Face the ball to be the ball to be above the ball”, 

ami nagyjából úgy hangzik magyarul, hogy „Nézz szembe a labdával, hogy te legyél a labda, és hogy a labdán felül állj.”

Négy speedgate-logó, amit mesterséges intelligencia készített
photo_camera Négy speedgate-logó, amit mesterséges intelligencia készített Fotó: AKQA

Bár a sportágat elsősorban a portlandi dizájnhétre készítette az AKQA, az ügynökség már azon egyezkedik az oregoni sporthatósággal, hogy nyártól az állam egyetemein bevezessék a speedgate-et mint választható sportágat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás