Idén először ehető vízzel frissítettek a londoni maraton résztvevői

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

A városi futóversenyek után rendszerint bokáig ér az utcákat elborító szemét, amelynek túlnyomó része üres PET-palack. Az idén április 21-én megrendezett Londoni maraton szervezői ezért jórészt nem műanyag, hanem komposztálható poharakból kínálták a frissítő állomásoknál a sportitalokat és a vizet. 

Az esemény honlapja szerint a 23. mérföldnél felállított frissítőhelyen a plasztik palackok alternatívájával is megismerkedhettek a futók. Itt helyezték el a londoni székhelyű Skipping Rocks Lab először 2014-ben bemutatott ehető vízgömbjeit, összesen 30 ezret. 

Sokan úgy gondolják, hogy a kalcium-kloridból és barna algából készült zselészerű membránba csomagolt, Ooho! márkanéven piacra dobott zacskós víz lehet a PET palackos ásványvizek tökéletes alternatívája.

Plasztikpalackok a 2016-os londoni maratononFotó: Ray Tang/Anadolu Agency

A membrán 4-6 héten belül állítólag akkor is teljesen lebomlik, ha csak a tartalmát itták ki belőle, ráadásul nem károsítja a környezetet. A megoldást sokáig azért nem fogadta maradéktalan lelkesedéssel a piac, mert a potenciális vásárlók  nem találták elég csábítónak, vagy egyenesen gusztustalannak tartották a kiszerelést.

A globális műanyagszennyezésről szóló hírek után azonban megváltozott a köz ízlése, így egyéb folyadékáruk is ilyen zacskós kiszerelést kaphatnak a jövőben.

Ehető víz nem csak futóknakFotó: Skipping Rocks Lab

A műanyagok okozta szennyezéssel az alábbi cikkeinkben foglalkoztunk korábban: