Fél évszázad múlva több halott lesz a Facebookon, mint élő

Ha a Facebook ugyanolyan sebességgel szerez új feliratkozókat, mint eddig, akkor 2070-re kevesebb élő személynek lesz felhasználói fiókja, mint amennyien már meghaltak – mutatták ki az Oxfordi Egyetem Internet Intézetének kutatói.

Az MTI Technology Review által szemlézett tanulmányukban a kutatók azt állítják, hogy az oldal 2,2 milliárd felhasználójának 61 százaléka nem éri meg az évszázad végét, az élők és a halottak arányát megváltoztató fordulópont pedig 50 év múlva következik be. A nyugati kultúrkör már ennél is előbb elveszítheti a dominanciáját, hiszen az új felhasználók zöme most is ázsiai, illetve afrikai lakos, ez a tendencia pedig valószínűsíthetően nem változik meg a jövőben sem.

A kutatók szerint virtuális temetővé, vagy ha úgy jobban tetszik, az egykor élt emberek képes történelemkönyvévé változó Facebook több etikai és még annál is több adatkezelési problémával szembesíti a fejlesztőit és használóit is. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy ki és milyen módon fér hozzá az adatkezelésből eddig sem éltanuló oldalon tárolt személyes információkhoz.

A kutatók szerint adja magát, hogy a jövő kutatói mikrotörténelmi háttérként használhatnák a már elhunytak posztjait, hogy azokból alkothassák meg a vizsgált korszak társadalomtörténetét. A kérdés csak az, hogy ki férhetne hozzá a már nem élők profiljaihoz, illetve milyen mélységben tárhatnák fel az idővonalaikat. 

Emlékprofilozás

Jelenleg a Facebook úgy oldja meg az elhunyt felhasználóinak problémáját, hogy egy úgynevezett emlékprofil létrehozását ajánlja fel. A gyakorlatban ez egy nem aktív, virtuális emlékhelyként funkcionáló fiókot jelent. 

Egy emlékprofil illusztrációjaFotó: Nasir Kachroo/NurPhoto

Az ilyen felhasználói profil nem jelenik meg az ismerősnek ajánlottak, vagy az éppen születésnaposak között, hirdethetősége és a bejelentkezés lehetősége is megszűnik. 

Az oxfordi társadalomkutatók szerint azonban ez a megoldás nem gyógyír az általuk felvetett problémára.

A Facebook aktuális problémáival az alábbi cikkeinkben foglalkoztunk korábban:

Sehogy sem akar eljönni az autómentes forradalom

Az Uber és a Lyft azt ígérte, hogy majd forradalmasítják a közlekedést, és nem lesz többé szükségünk saját autóra, ennek ellenére egyre többen vásárolnak kocsit. Szakértők szerint az emberek egyszerűen túlságosan szeretnek autót birtokolni, de idővel ez is változhat.

Lifttel a Holdra?

Az amerikai NASA 2050-re ígéri az űrliftet, amin évtizedek óta dolgozik a japán és a kínai űrügynökséggel karöltve. Mindeközben két egyetemista alternatív verziója, amely a Holdról indulna, tényleg majdnem a Földig szállítaná a liftezőket.