Meteorológusok: Az 5G technológia hazavágja az időjárás-előrejelzést

2019.05.21. · tudomány

Az 5G hálózatok az elképesztő adatátviteli sebesség lehetőségét hordozzák, de vajon  milyen áron? A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szakértői szerint a feljövőben lévő technológia egészen 1980-ig veti vissza az időjárás-előrejelzéseket az Egyesült Államokban. 

A kutatók a NASA szakértőivel együtt most azon vannak, hogy olyan kompromisszumos megoldást javasoljanak, amely nem hátráltatja az ötödik generációs telekommunikációs hálózat kiépítését, de nem veszélyezteti a meteorológiai előrejelzések pontosságát sem.

A NOAA megbízott vezetője, Neil Jacobs az amerikai képviselőház környezetvédelmi albizottsága előtt azt mondta, hogy az 5G-vel működő készülékek olyan interferenciát okoznak, amely 30 százalékkal csökkentheti a meteorológiai előrejelzések pontosságát, nagyjából az 1980-as szintre csökkentve a prognózisok megbízhatóságát.

Ennyi pontatlanságnak pedig igen komoly anyagi és emberi következményei is lehetnek: a parti területek lakóinak 2-3 nappal kevesebb idejük lehet felkészülni a hurrikánokra, és ilyen körülmények között azt is bajosabb megjósolni, hogy egy-egy vihar pontosan milyen útvonalon haladva tarolja le a szárazföldi területeket.

A 24 GHz a hibás

Mindez a 24 gigahertzes frekvencia miatt van, amit az Amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC) már március óta árul a drótnélküli szolgáltatóknak, bár a NASA és NOAA illetékesei már akkor tiltakoztak. A légköri vízpermet ugyanis alig érzékelhető, de éppen 23,8 gigahertzes jelet bocsát ki, ami segít a meteorológusoknak a tájékozódásban – mondta Jordan Gerth, a Wisconsini Egyetem kutató meteorológusa.

Két szenátor levelet is írt az ügyben Ajit Painak, az FCC elnökének, ugyanis míg a hatóság megteheti, hogy a spektrum más részeiről válasszon áruba bocsátható frekvenciát, a meteorológusoknak tartaniuk kell magukat a természet jelzéseihez.

Ráadásul nem a 24 GHz-s frekvencia az egyetlen, amelyet a hatóság használatba bocsát, a jövőben az 5G jegyében várható további frekvenciák értékesítése olyan hullámhosszokon, amelyek a csapadék-előrejelzésben (36-37 GHz), a légköri hőmérséklet prognózisában (50,2-50,4 GHz), valamint a jég és a felhők mozgásának meghatározásában (80-90 Ghz) igazítják el a meteorológusokat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás