40 év alatt ötször pontosabbá vált az időjárás-előrejelzés

2019.01.31. · tudomány

Az Egyesült Államokban vasárnap óta tartó extrém hideg, amely a Nemzeti Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint generációnként csak egyszer fordul elő, összesen körülbelül 225 millió amerikai lakost érint, vagyis az ország több mint kétharmada a fagypont alatti időjárásban tölti ezt a hetet, Alabamától Nevadáig. Van olyan északi terület, ahol a hideg szelek miatt szerdára virradóra mínusz 50 Celsius-fokos hőérzetet jeleztek.

Rengeteg erős jelzőt rá lehet aggatni erre a szélsőséges időjárásra, de egyet biztosan nem: azt, hogy mindez váratlan lett volna. A meteorológusok már egy hónappal korábban jelezték, hogy a szokásosnál jóval hidegebb lesz az időjárás január végén, egy héttel az extrém fagy előtt pedig már szinte fokra pontosan megjósolták az egyedülálló jelenséget.

link Forrás

40 év alatt 4 napot nyertünk

A Science folyóiratban az Amerikai Meteorológiai Társaság (AMS) alapításának századik évfordulójára megjelent tanulmány főbb megállapításai szerint egy mai 5 napos előrejelzés már olyan pontos, mint amilyen egy egynapos előrejelzés volt 1980-ban (vagyis 400 százalékos a javulás), és már 9-10 nappal előre teljesen használható jóslatokat tudnak tenni a meteorológusok. Ugyanennyi idő alatt a hurrikánok pontos előrejelzése 24 óráról 72 órára nőtt, ami rengeteget számít az ilyenkor esedékes evakuálások és más előkészületek miatt.

Közben olyan technológiák is megjelentek, amelyek segítségével már olyan, korábban nehezen mérhető jelenségeket is pontosan tudnak előrejelezni, mint a vihardagály, a tengerjégszint vagy az egyes területeken várható aszály. Ez elsősorban a műholdas technológia és más megfigyelőrendszerek, a numerikus modellezés és a különböző forrásból származó adatok együttes kezeléséhez hozzájáruló technikák területén bekövetkezett fejlődés eredménye.

Hatszorosan megtérül a meteorológiába ölt pénz

Az USA-ban jelenleg tapasztalt extrém hideget meteorológusok szerint az Északi-sark hirtelen felmelegedése váltja ki, amit egy Marokkó felől érkező meleg áramlat okozott decemberben. Ennek első jeleit szilveszter napján érzékelték a tudósok, akik „hirtelen sztratoszferikus felmelegedésről” számoltak be az Északi-sark fölött. „Ami az Északi-sarkvidéken történik, az nem marad az Északi-sarkvidéken” – forgatta ki a hírhedt mondást Andrew Freedman meteorológus január elején, majd arról számolt be, hogy a jelenségnek köszönhetően a következő 60 napban a szokásosnál jóval hidegebb időjárás várható az Egyesült Államokban.

Ryan Maue meteorológus egy héttel a szerdai durvulás előtt posztolta ki a Twitterre a mínusz 50 fokos hőérzetről szóló hétnapos előrejelzését a Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) modelljére hivatkozva, de akkor még maga is óvatosságra intett mindenkit, hátha mérséklődik a modell.

link Forrás

Egy 2009-es tanulmány szerint az időjárás-előrejelzésbe fektetett pénz legalább hatszorosan megtérül az Egyesült Államokban: míg az amerikai kormány évi 3,4 milliárd dollárt invesztál meteorológiába, magáncégek pedig 1,7 milliárd dollárt költenek rá évente, addig az előrejelzéseknek köszönhetően elkerült károk becsült értéke 31,5 milliárd dollár környékére tehető.

És ami legalább ilyen fontos: az amerikai meteorológusok 2017-ben eldobták a szakzsargont, és a lehető legérthetőbb módon, a közösségi médiát is felhasználva kommunikálják a várható időjárást a nép felé.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás