Eltünteti a nyomasztó lájkokat az Instagram, csak nem Magyarországon

2019.07.18. · TECH

Néhány hónappal ezelőtt Kanadában kezdte el tesztelni az Instagram azt a dizájnbeállítást, amely eltünteti a lájkokat, azaz a felhasználó nem látja, hogy mások posztjait hányan kedvelték, csak a saját képeire, videóira érkezett tetszésnyilvánításokat számolhatja.

Bár a cég sokat nem beszélt a kísérlet sikeréről, úgy látszik bevált az ötlet, mert most hat további országban vezetik be a lájkok alól felszabadított Instagramot: Ausztráliában, Brazíliában, Írországban, Japánban, Olaszországban és Új-Zélandon.

Kanadában eközben érdekes módon arra figyeltek fel az instázók, hogy hozzájuk meg visszatértek a lájkok, szerda délutánra azonban újra eltűntek. (Az általunk ellenőrzött kanadai Instagram-profilokon mondjuk még mindig látszanak a lájkok.) Az Instagram erről azt közölte, hogy Kanadában is folytatódik a tesztelés.

A lájkok nélküli dizájnprototípus idén áprilisban, még a nyilvános tesztelés előtt kiszivárgott. A cég azzal indokolta döntését, hogy szeretné, ha a felhasználói magukra a képekre és a videókra koncentrálnának, nem pedig arra, hogy hány lájk érkezett rájuk. 

photo_camera Fotó: YouTube

A felhasználók hajlamosak kedvelésekben mérni a sikert, ami nemcsak abban nyilvánul meg, hogy piszkálják, aki keveset kap, hanem például lájkvásárlásban vagy abban, hogy törlik a nem elég népszerű posztokat, hátha ettől úgy tűnik, hogy minden megnyilvánulásuk óriási siker.

Ha a visszajelzések eltűnnek a feedből, és csak a posztoló számára válnak ismertté, az elvileg segít, hogy a felhasználók lássák, milyen tartalom működik, és milyen nem – anélkül, hogy nyomás alá kerülnének. Arról nincs hír, hogy a kommenteket is eltüntetnék.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás