100 órán át készült ez a minden eddiginél részletesebb MRI-felvétel az emberi agyról

2019.07.19. · tudomány

Minden eddiginél részletesebb felvételt készítettek az emberi agyról, az MRI-képen már a 0,1 milliméternél apróbb részleteket is ki lehet venni. A 10 százalékos formalinoldatban tartósított szervet 100 órán keresztül vizsgálták – élő emberen ilyen részletes és hosszú vizsgálatot nem lehetne végrehajtani, ezért természetesen egy a tudomány céljaira felajánlott szervre volt szükség. 

A hosszú szkennelési idő, a szerv tökéletes nyugalmi állapota, valamint az a tény, hogy az agy elméletileg teljesen egészséges (bár halott) volt, soha nem látott felvételeket eredményezett.

A kutatók különleges tokot építettek a szervnek, amely mozdulatlanul tartotta a több mint négy napos vizsgálat idejére, egyúttal lehetővé tette, hogy a légbuborékok akadálytalanul távozzanak belőle. A felvételeket a jelenleg elérhető legrészletesebb képet alkotó MRI géppel, a 7Teslával végezték. A gép olyan részletes felvételeket készít, hogy épp az élettel együtt járó vérkeringés és minimális mozgás jelenti a legnagyobb kihívást a képalkotásban.

link Forrás

Az 1 milliméteresnél apróbb agyi struktúrákat eddig jobbára csak az idegsebészek tárhatták fel, a mostani technikával viszont már anélkül tanulmányozhatják az agy apróbb részleteit, hogy ehhez fel kellene vágniuk a szervet. 

Az eddigi legerősebb MRI gépeket 2017 óta használják, a mostani felvételektől a kutatók azt várják, hogy eddig láthatatlan eltéréseket is könnyebben megtalálhatnak majd az emberi agyban, így például többet tudhatnak meg a depresszióról vagy a kómáról. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás