Itt az újabb kihívás, kezdődik az autómentes augusztus!

2019.08.06. · tudomány

A Magyar Kerékpárosklub arra szólítja fel a népet, hogy augusztusban tegyék le az autót, még akkor is, ha ez nyaralás idején nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé. A klub közleményében arra kéri a résztvevőket, hogy alaposan gondolják át ebben a hónapban, hogy kocsiba ülnek-e, és inkább válasszák a gyalogutat, a biciklit vagy a közösségi közlekedést. A szervezők azt remélik, hogy az augusztusi kísérletben részt vevők a nyár adta lehetőségeket kihasználva olyan megoldásokat találnak a közlekedésre, amelyeket a későbbiekben a hétköznapi életükbe is beépíthetnek.

Halász Áron, a Kerékpárosklub elnökhelyettese és szóvivője szerint ilyen lehet az is, hogy az ember kikísérletezi, melyik a legjobb bicikliútvonal a munkahelyére. Az első lépés a tervezés és annak felmérése, hogy vajon tényleg szükség van-e autóra a tervezett úthoz – ha már egy-két alkalommal inkább a bicikli mellett dönt valaki, az is sokat számít. 

A klub arra kéri a kihívás résztvevőit, hogy az #automentesaugusztus hashtaggel osszák meg egymással a tapasztalataikat. 

photo_camera Fotó: Magyar Kerékpárosklub

Indulásnak megosztanak néhány tippet is azokkal, akik szeretnék visszaszorítani az autóhasználatot: ilyen például, hogy ha házhoz szállítással rendelnél valamit, inkább biciklis futárokat alkalmazó céget válassz, de már az is fontos lépés, ha telekocsival utazol.

A kezdeményezést a Greta Thunberg által alapított Fridays for Future magyarországi csoportja is támogatja, és eddig több mint ezren jelezték Facebookon, hogy csatlakozni szeretnének az autómentes augusztushoz. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás