Itt az újabb kihívás, kezdődik az autómentes augusztus!

A Magyar Kerékpárosklub arra szólítja fel a népet, hogy augusztusban tegyék le az autót, még akkor is, ha ez nyaralás idején nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé. A klub közleményében arra kéri a résztvevőket, hogy alaposan gondolják át ebben a hónapban, hogy kocsiba ülnek-e, és inkább válasszák a gyalogutat, a biciklit vagy a közösségi közlekedést. A szervezők azt remélik, hogy az augusztusi kísérletben részt vevők a nyár adta lehetőségeket kihasználva olyan megoldásokat találnak a közlekedésre, amelyeket a későbbiekben a hétköznapi életükbe is beépíthetnek.

Halász Áron, a Kerékpárosklub elnökhelyettese és szóvivője szerint ilyen lehet az is, hogy az ember kikísérletezi, melyik a legjobb bicikliútvonal a munkahelyére. Az első lépés a tervezés és annak felmérése, hogy vajon tényleg szükség van-e autóra a tervezett úthoz – ha már egy-két alkalommal inkább a bicikli mellett dönt valaki, az is sokat számít. 

A klub arra kéri a kihívás résztvevőit, hogy az #automentesaugusztus hashtaggel osszák meg egymással a tapasztalataikat. 

Fotó: Magyar Kerékpárosklub

Indulásnak megosztanak néhány tippet is azokkal, akik szeretnék visszaszorítani az autóhasználatot: ilyen például, hogy ha házhoz szállítással rendelnél valamit, inkább biciklis futárokat alkalmazó céget válassz, de már az is fontos lépés, ha telekocsival utazol.

A kezdeményezést a Greta Thunberg által alapított Fridays for Future magyarországi csoportja is támogatja, és eddig több mint ezren jelezték Facebookon, hogy csatlakozni szeretnének az autómentes augusztushoz. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

Magyarok korszakalkotó találmánya a transzformátor, amiért Edison nem akart fizetni

A transzformátor három magyar feltaláló szabadalma, magát a szót is ők találták ki abban a korszakban, amikor a magyar mérnöki tudás a műszaki fejlődés élvonalához tartozott. Edison cégének kezdetben a Ganz szállította a technológiát, de úgy kellett kiperelni tőle a szabadalmi járulékot. Hogyan forradalmasította a transzformátor az elektromos áram felhasználását?

Miért bukik el újra és újra az Alzheimer-kór elleni harc?

2050-re 100 millióan lesznek a világon, akik Alzheimer-kór okozta demenciában szenvednek, mégis siralmas a betegséget célzó gyógyszerkísérletek statisztikája,. A kudarcban közrejátszhat, hogy a kór szakemberek szerint már évtizedekkel azelőtt elkezdődhet, hogy megjelennének az első tünetek. Azért léteznek biztató új kutatási irányok.

Csaknem 10 millió eurót nyert a legrangosabb európai kutatási pályázaton Sándor Judit, a Qubit szerzője és csapata

Az Európai Kutatási Tanács Szinergia pályázatán a lehető legmagasabb támogatást nyerte el a magyar jogász–bioetikus és Németországban, az Egyesült Királyságban, illetve Bulgáriában kutató társai. Kutatásuk célja, hogy új megközelítésből vizsgálják az összeurópai identitás második világháború utáni formálódását.