Százezer letölthető arcképet gyártott a mesterséges intelligencia nem létező emberekről

2019.09.18. · TECH

Örömünnepet ülhetnek a közösségi oldalak kamu felhasználói: az ingyen letölthető portréképek kifogyhatatlan tárháza került fel az internetre. 

A képekre senki sem formálhat jogot, az arcképeket ugyanis egytől egyig mesterséges intelligencia generálta. 

Az adatbázis mindenféle korosztályt és rasszt lefed, de mint a lenti kép mutatja, nem érdemes elsietni a választást, ugyanis elég ijesztő eredménnyel járhat, ha valami hiba csúszik a generálásba.

photo_camera Ez az ember nem létezik, az arcot számítógép generálta Fotó: generated.photos

Hogy ki, és miért készítette az adatbázist, nem lehet egyszerűen kideríteni (hasonló projekteken az Nvidia szokott dolgozni, de a mostani akciónál jóval átláthatóbban). A domainregisztrációnál is látványosan titkolózott a készítő, leginkább Panama mint regisztrációs ország szúr szemet a nyilvánosan maradt adatok közül.

A szolgáltatás néhány órája került ki a Producthunt.com-ra, ahol egy Konstantin Zhabinskiy néven kommentelő kalinyigrádi UX dizájner jelentkezett be készítőként. Ő csepegtetett némi információt, de nem árulta el, milyen cég vagy tudományos műhely áll a projekt mögött. 

photo_camera Ez az ember sem létezik, az arcot számítógép generálta Fotó: generated.photos

Mint írta, a képeket teljes egészében mesterséges intelligencia generálta, és bár a folyamat gyors, becsúszhattak hibák egyes arcoknál. Csapatával már a következő projekten dolgoznak: szeretnének olyan API-t (alkalmazásprogramozási interfészt) létrehozni, amely az emberi arcok végtelen diverzitását képes generálni.

A százezres adatbázis elkészüléséhez vezető gépi tanulási folyamat kezdetén minden alapanyagként használt fotót házon belül, modellekkel készítettek el, nem használtak sem stockfotókat, sem pedig a közösségi médiában közzétett képeket – írta Zhabinskiy.

Az adatbázisról elmondta még, hogy a világítás, a méretezés egységes, míg látószögekből és arckifejezésből többféle is rendelkezésre áll, arcformákból és bőrszínből pedig egészen sokféle elérhető.

Tekintve azonban, hogy a generált arcképek visszaélésekre is lehetőséget adnak, megnyugtatóbb lenne tudni, ki, és miért hozta létre költséges technológiával a korlátlanul elérhető adatbázist.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás