Gondolatolvasó exoszkeletonnal volt képes járni egy lebénult férfi

2019.10.07. · tudomány

Új reményt jelenthet egy francia kutatás a lebénult embereknek: igaz, hogy még csak laboratóriumi körülmények között próbálták ki, de egy harminc éves férfi képes volt járni egy gondolatvezérelt exoszkeleton felhasználásával.

A külső robotvázat az önkéntes az agyába ültetett két elektródaköteggel tudta mozgásra bírni, így volt képest megtenni az első lépéseit azóta, hogy négy éve lebénult. 

A Thibault keresztnevű férfi (teljes nevét nem akarta nyilvánosságra hozni) 2017-ben jelentkezett a Clinatec nevű francia orvosi innovációs cég és a Grenoble-i Egyetem programjára, amelyben két éven keresztül gyakorolta az exoszkeleton használatát – először még a hatvanöt kilós külső váz nélkül. A felkészülés során először egy számítógépes programban kellett irányítania egy avatárt, később térhetett át először egy kerekesszék, majd a robotváz használatára. A kutatók szerint hősies teljesítmény volt, hogy a beteg végül képes volt néhány métert megtenni a laborban, ezek az első lépések pedig idővel sok mozgássérült életét könnyíthetik majd meg. Tömeggyártásról egyelőre nincs szó.

A férfi az első lépéseket a Holdon megtett első lépésekhez hasonlította. Elmondta még, hogy sokkal nehezebb volt a karok mozgatásához hozzászoknia, mint magához a járáshoz. Az exoszkeletont és a férfit a labor mennyezetéhez rögzítették, nehogy elessen – ez azt is jelenti, hogy a technika még nem alkalmas arra, hogy a hétköznapokban alkalmazzák.

link Forrás

Elvileg működik

Alim-Louis Benabid, az exoszkeletont fejlesztő Clinatec igazgatója szerint ez még nagyon messze van az önálló járástól, de az eredmények így is biztatóak. Thibault az esetek 71 százalékában sikeresen tudta mozgatni a karját, és képes volt megérinteni a tárgyakat, de még nem volt elég precíz és gyors ahhoz, hogy biztosítás nélkül használhassa a szkeletont. A végső cél persze az lenne, hogy javítsák a mozgássérültek életminőségét. Benabid szerint a mostani kísérletek azt mutatják, hogy az alapelv helyes, most már csak tökéletesíteni kell a kivitelezést. 

A tervek szerint a jövőben az ujjak mozgatására is alkalmas külső vázat építenek majd, tökéletesítik az agy leolvasását, az információt feldolgozó programot, és gyorsítják a reakcióidőt. A kutatók a két implantátum 64 elektródájából csak harminckettőt használnak, így a jelenlegi technikai lehetőségek mellett is növelhetik a rendszer hatékonyságát.

Tom Shakespeare, a London School of Hygiene and Tropical Medicine orvosa szerint az első lépések biztatóak, de a mozgássérültek mindössze 15 százaléka jut kerekesszékhez vagy más segédeszközhöz, az irdatlan összegekbe kerülő exoszkeleton pedig várhatóan még kevesebb emberhez jut majd el.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás