Mellnövekedést okozhat fiúknál a gyerekek leszedálására bevetett gyógyszer, ez most 8 milliárd dollárba kerülhet a Johnson & Johnsonnak

2019.10.09. · gazdaság

Egy philadelphiai esküdtszék 8 milliárd dolláros kártérítést szavazott meg egy 26 éves amerikai férfinak, aki a gyógyszereket és egészségügyi termékeket gyártó Johnson & Johnson mamutvállalatot perelte egyik készítménye mellékhatásáért. (Összehasonlításul: az a rekordbírság, amit az Európai Bizottság tavaly a Google-re rótt ki egy versenyjogi ügyben, 5 milliárd dollárt tett ki.) 

Az autizmus spektrum zavarral (ASD) élő Nicholas Murray-t még 10 éves korában kezdték orvosai a Johnson & Johnson által gyártott Risperdal nevű gyógyszerrel kezelni. A gyógyszerről kiderült, hogy ha fiatal korukban kezdik szedni, fiúgyermekekben a mell rendellenes megnövekedését (szakszóval: gynecomastia) okozza. 

Noha a gyártók kizárólag arra a célra ajánlhatják gyógyszereiket, amelyekre azokat az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyezte, az amerikai orvosok bármilyen gyógyszert felírhatnak betegeiknek, amennyiben azt ítélik a leginkább hatásosnak a tüneteik kezelésére. A szóban forgó szert, a Risperdalt az FDA kizárólag felnőttek kezelésére, skizofrénia és bipoláris depresszió eseteiben engedélyezte. A vádirat szerint a vállalat azonban úgy hirdette gyógyszerét, mint ami gyermekkori betegségek kezelésében is hatásos. 

photo_camera Peter Fasolo, a Johnson & Johnson ügyvezető alelnöke szólal fel egy szeptemberi New York-i rendezvényen, ahol a gyermekek jövőjének megmentése volt a fő téma. Fotó: Noam Galai/AFP

A Johnson & Johnson nem csak abban követett el hibát, hogy nem kifejezetten felnőttek kezelésére ajánlotta (orvosoknak) az amúgy vényköteles Risperdalt, hanem abban is, hogy a mellékhatások között elmulasztotta feltüntetni, hogy serdületlen fiúgyermekek esetében hosszú távon mellnagyobbodást okozhat. Murray emiatt egyszer már nyert 680 ezer dollár kártérítést a vállalattól. 

Hogy került a Risperdal egy autizmussal élő gyerek szervezetébe?

Az autizmus spektrum zavar az egyik leggyakoribb komplex fejlődési rendellenesség, a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, sőt, kialakulásának a pontos okai sem ismertek. Az autizmussal élők a szociális és a kommunikációs kognitív készségek fejlődési zavarában érintettek, ami lehet nagyon súlyos, járulékos fogyatékosságokkal halmozott fejlődési zavar, de lehet többé-kevésbé jól kompenzálható állapot is. A súlyosan érintettek egész életükön át teljes ellátásra, míg a jól integrálhatók legfeljebb némi – egyénileg változó – támogatásra szorulnak. 

Annak ellenére, hogy az ASD nem gyógyítható, bizonyos tüneteire egyre több gyermeknek írnak fel más kórképekre kifejlesztett, csak receptre kapható szereket, különösen az Egyesült Államokban. A pszichotikus betegségekre felnőtteknek fejlesztett Risperdalt például azért ajánlják az orvosok előszeretettel, mert hatékonyan számolja fel a gyerekek kezelhetetlennek tűnő magatartás- és viselkedészavarait. 

A viselkedési zavarok kezelésében hatásosnak bizonyult nyugtatószert emiatt leginkább autizmussal vagy figyelemzavaros hiperaktivitásban szenvedő gyerekeknek írják fel. A Risperdallal leszedált gyerekek ugyanis kezelhetőbbekké válnak az iskolában és a családjuk körében egyaránt. Csakhogy a mindössze tüneti enyhülést kínáló gyógyszernek igen súlyos mellékhatásai vannak: miközben a probléma gyökerét nem szünteti meg, a szer drasztikusan módosítja a hormonrendszer működését, ami a Murray-t érintő tüneteken túl például hatalmas súlynövekedésben, vagy idegrendszeri tünetekben is megnyilvánulhat.

Hormonális zavar okozta mellnövekedés férfiakban
photo_camera Hormonális zavar okozta mellnövekedés férfiakban Forrás: Wikimedia Commons

A Johnson & Johnson ügyvédei szerint a philadelphiai esküdtek döntése legfeljebb afféle elrettentő üzenetnek jó. A cég fellebbezni tervez, a másodfokú döntéstől pedig azt várják, hogy az összeg jelentősen csökken majd.

Az optimizmus mégis elhamarkodott lehet, a philadelphiai döntés más államokban is arra késztetheti a panaszosokat, hogy tovább küzdjenek az igazukért – immár egy precedens értékű perrel a szemük előtt. Különösen, miután a Big Pharma vállalatra nyáron egy oklahomai bíróságon már az opiáttartalmú fájdalomcsillapítói miatt is rájárt a rúd. Az oklahomai bíróságon 572 millió dolláros büntetést ért az a megtévesztő kampány, amelyben a gyógyszergyártó vállalat elmulasztotta felhívni a figyelmet, hogy opiáttartalmú készítményei hozzászokást és halált okozhatnak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás