Térképen a világ 29 megarégiója, köztük a Bécs-Budapest tengely

Jean Gottmann francia földrajztudós 1961-ben alkotta meg a modern „megalopolisz” fogalmát, ami egy ország közeli nagyvárosain átívelő óriási gazdasági egység. 

Hatvan évvel ezelőtt az USA gazdasági adatait elemezve Gottmann észrevette, hogy a Bostontól Washingtonig elterülő közel 700 kilométeres szakaszon olyan gazdasági, kormányzati, pénzügyi erő koncentrálódik, ami szinte egyetlen gigantikus nagyvárosnak tekinthető, és ugyanilyen területet fedezett fel a Nagy-tavak körül, Chicagótól Pittsburghig (az ókori görögök a pelopponészoszi Árkádiát nevezték megalopolisznak).

Napjainkban a konurbáció már olyan léptékű, hogy határokon átívelő gigantikus méretű gazdasági egységekről beszélhetünk. 2008-ban néhány tudós, az amerikai Richard Florida és Tim Gulden, illetve a svéd Charlotta Mellander átnézték az éjszakai szatelitképeket, amiket összevetettek a gazdasági adatokkal, és az alábbi feltételek alapján rajzolták újra a megarégiók térképét:

  • összefüggő éjszakai fények legalább két nagyvárossal,
  • legalább ötmilliós összlakosság,
  • legalább 300 milliárdos GDP PPP (a magyar kb. 330).

Ezen feltételek alapján 29 megarégiót találtak, amik az idei adatokkal frissítve az alábbi térképen láthatóak:

Grafika: Tóth Róbert Jónás

A megarégiók gazdasági ereje akkora, hogy a legnagyobbak top húszas országok lennének önmagukban, de a kisebbek, mint például a Bécs-Budapest régió is Svédországéhoz mérhető GDP-t termelnek.

Grafika: Tóth Róbert Jónás

További érdekes infografikákat itt találsz.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

Fűt-fát ígért a kampányban, de valóban környezetbarátabb és zöldebb lesz Budapest Karácsony Gergely alatt?

Még hivatalba sem lépett Budapest új főpolgármestere, legfontosabb kampányígéretei közül már kettő is veszélybe került. Úgy tűnik, a dugódíjat nem lesz olyan egyszerű bevezetni, mint elsőre tűnt, a Liget projekt építkezéseinek leállítása pedig elvben jól hangzott ugyan, de a gyakorlatban kivitelezhetetlennek bizonyulhat. Mit ígért Karácsony a kampányban, és mit sikerül vajon betartani?

A klímakatasztrófa is egy biznisz, ami tökéletesen illeszkedik a kapitalizmus logikájába

Azzal, hogy az éghajlatváltozás kiváltóiként az államközi testületek és a média is következetesen az emberiség egészére mutogat, nemcsak a valódi felelősök ússzák meg, hanem a hatékony óvintézkedések is elmaradnak. Minél súlyosabb a klímaválság, annál inkább megéri a klímakatasztrófába befektetni – állítják magyar és külföldi ökofilozófusok.