Palkovics kihirdette a magyar nemzeti AI-stratégiát

2019.10.17. · tudomány

2020-ban indul a Mesterséges Intelligencia Kiválósági Központ a SZTAKI (Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet) vezetésével  – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiáért felelős miniszter csütörtökön. A központot az állami MI Koalíció hozza létre, és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásokat koordinálja majd, valamint közreműködik az európai AI Excellence Centerek munkájában is.

Palkovics szerint a központ létrehozása a nemzeti MI-stratégia része. Mint mondta, „Magyarország jelenleg is egy gazdasági dimenzióváltás kapujában áll, amely keretében a munkaalapú gazdaság tudásalapú gazdasággá fejlődhet”, ennek pedig része a mesterséges intelligenciára való felkészülés is.

Akcióterv is lesz

A konferencián kihirdették az MI akciótervet is, ennek kiemelt célja a mesterséges intelligencia társadalmi tudatosítása. A Digitális Jólét Program keretében megalapított MI Koalíció skandináv mintára ennek megfelelően azt tűzte ki célul, hogy 2020 végére legalább százezren elvégezzenek egy online alapozó kurzust, aminek részleteiről még nem árultak el semmit. A társadalmi tudatosítás jegyében egy témába vágó állandó kiállítás is a Csodák Palotájában. 

A miniszter bejelentette azt is, hogy létrehoznak egy GDPR-kompatibilis piaci platformot a nem személyhez kötött adatoknak, valamint létrejön a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség is, amely az adatok felhasználásának feltételeit szabályozza majd. 

A most meghirdetett nemzeti MI-stratégia célja, hogy Magyarországot a területen a világpiac élvonalába emelje – szólt a bejelentés. Az MI Koalíció a jövőben megrendezendő workshopokon definiálja majd azokat a fókuszterületeket, ahol ez megtörténhet.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás