Már a gyilkosságtól sem riadnak vissza az illegális favágók Romániában

2019.10.22. · gazdaság

Szerda este találtak rá egy 37 éves, háromgyerekes erdész, Liviu Pop holttestére az észak-romániai Máramaros megyében egy erdős területen, Oláhlápos és Rogoz szomszédságában. A szakember egy illegális fakitermelőhelyről kapott tippet, azt ellenőrizte, amikor valaki egy vadászpuskával – meg nem erősített hírek szerint a saját fegyverével – lelőtte.

Az elmúlt hónapban Pop a második erdész, aki hasonló körülmények között hal meg, és a két haláleset felveti a kérdést, mennyire vannak biztonságban azok, akiknek a román erdők épségét kellene őrizniük. Romániáról kevesen tudják, hogy a megmaradt európai őserdők több mint fele ott található. Ezek az értékes ökológiai rendszerek medvében, farkasokban, hiúzban és vadmacskában gazdagok. (A túlmedvésedés komoly problémákat is okoz Romániában, nem véletlen, hogy idén nyáron 140 medve kilövésére adott engedélyt a kormány.)

A román erdőkből lopott fa Európában bárhol kiköthet a bútorgyártástól a papíriparon át az építőanyag-ipari cégekig, és úgy tűnik, az illegális fakitermelők egyre gyakrabban folyamodnak erőszakos eszközökhöz.

Miután Liviu Popot kollégái nem tudták telefonon utolérni, a keresésére indultak, és ekkor bukkantak rá a holttestére egy erdei szurdokban. A hatóságok eljárást indítottak, és egyelőre nincs gyanúsított, de valószínű, hogy fatolvajok követték el a bűncselekményt – mondta Bogdan Gabor, a máramarosi törvényszéki ügyészség főügyészhelyettese.

Az előző áldozatot, az 50 éves Raducu Gorcioaiát szeptemberben találták holtan a kocsijában, nem messze egy illegális fakitermelő területtől a Iaşi megyei erdészeti hivatal Paşcani erdészeti körzetében. Az erdész halálát fejszecsapásoktól elszenvedett súlyos fejsérülések okozták. Ebben az ügyben három embert, köztük két tinédzsert gyanúsítanak.

„Az erdőmaffia már jó párszor megpróbált végezni velem” 

A BBC megkérdezte Gabriel Paunt, az Agent Green nevű környezetvédelmi szervezet vezetőjét, aki három évtizedet töltött azzal, hogy megpróbálja megvédeni a román erdőket. „Az erdőmaffia már jó párszor megpróbált végezni velem. Nagyon tartunk tőle, hogy az erdészek és a hozzánk hasonló aktivisták az életükkel fizetnek azért, hogy megpróbálják leleplezni az illegális fakitermelést Romániában.” Paun felidézte, hogy négy éve a Hunyad megyei Retyezát Nemzeti Park közelében vizsgálódott, amikor egy csapat gazfickó rátámadt. Paun szerint meg akarták ölni, de szerencséjére el tudott menekülni, bár addigra több bordáját eltörték, betörték a fejét, és eltörték az egyik kezét. Ennek az ügynek is vannak gyanúsítottjai, de az igazságszolgáltatás lassú, így vádat még senki ellen nem emeltek, igaz, az eset ebben a hónapban várhatóan mégis eljut a bíróságig. „Egész eddig szabadon voltak, én pedig rettegtem az életemért” – jegyezte meg Paun.

A román erdők 48 százaléka az ország állami erdészeti gazdálkodó cége, a Romsilva felügyelete alatt áll. A cég mélyen elítélte a legújabb gyilkosságot, és nyomasztó adatot is mellékelt a fatolvajok ellen fellépő erdészeti dolgozók elleni támadásokról: csak 2019-ben eddig tizenhat ilyen eset volt. 

Silviu Geana, az erdészek szakszervezeti szövetségének vezetője szerint munkatársaik nincsenek abban a helyzetben, hogy megvédjék magukat, nem csoda, hogy az elmúlt években hat erdész is erőszakos támadás áldozatává vált.

A román erdők riasztó mértékben pusztulnak, a Greenpeace Románia kutatása szerint óránként három hektárral csökken az erdővel borított területek mérete a természetes pusztulás, valamint a legális és illegális fakivágások következtében. Szeptemberben három civil szervezet, az Agent Green, a ClientEarth és az EuroNatur panaszolta be a román kormányt az Európai Bizottságban, állításuk szerint a kormány fairtási gyakorlata gyakran szembemegy az EU-s természetvédelmi szabályokkal. Gabriel Paun szerint nagyon is sok forog kockán, mert Románia erdőtakaróját igen nagy részben őserdők és egyéb régi telepítésű facsoportok alkotják, és úgy tűnik, nagyrészt furnérlapként végzik. 

A bukaresti kormány azt állítja, megkettőzték az illegális fakitermelés elleni erőfeszítéseiket, hatékonyabban ellenőrzik a területeket, de az EU szerint még van hová fejlődni. 

Egy nappal az után, hogy Liviu Popot agyonlőtték, Paun a keleti Kárpátokban ellenőrizte egy fakitermelő cég legális kivágásait. A környezetvédő szerint sokkal több fát vágtak ki, mint amennyire engedélyt kaptak, de „a kérdés az, hogy miért engedélyezi egyáltalán az állam, hogy tarra vágjanak egy olyan őserdőt, amely még az utolsó jégkorszak után jött létre”. Paunt állítása szerint végül onnan is elüldözték a favágók, ezúttal sikerült sérülés nélkül megúsznia.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás