Robot rendezte a Rammstein énekesének legújabb klipjét

2019.10.22. · TECH

November 22-én jelenik meg a Lindemann névre keresztelt projekt első albuma, amelyhez egy GAN (Generative Adversarial Networks), vagyis tanuláson alapuló mesterséges intelligencia szállította a klipet. A projekt két résztvevője Till Lindemann és Peter Tägtgren, vagyis a Rammstein énekese és az extrémmetál-szcénában ismert Hipocrisy (vagy a death metal-válogatott Bloodbath) multiinstrumentalistája.

Nem ez az első eset, hogy az algoritmust a művészet szolgálatába állítják: tavaly év végén a Christie's árverésén tízezer eurós áron értékesítették az Obvious Art egy képét, vannak, akik szerint egyenesen új művészeti irányról van szó.

A rendszer két neurális hálózatból áll: Robbie Barrat programozó szerint az egyik úgy viselkedik benne, mint egy rafinált műkincshamisító, a másik pedig a szigorú kritikus szerepét játssza, ezek folyamatosan versengenek egymással. Az eredmény így valami új teljesítmény lesz, nem valaminek a másolata. A felhasznált anyag mennyiségétől függ, hogy az alkotás mennyire tűnik hitelesnek.

link Forrás

Emberi arcok esetében az algoritmus már egész meggyőző eredményeket ért el, de műfajfüggő, hogy mivel dolgozik a program – a Lindemann klipjéhez a GAN állóképeket dolgozott fel

Az Ich weiß es nicht című számhoz az algoritmus több ezer képet dolgozott fel, az eredmény pedig kiválóan hozza a félig-meddig sikerült, de azért lidérces képeket: az emberszerűség határán egyensúlyozó jelenetek által kiváltott kényelmetlen érzést, ami feltehetőleg meg is felel Lindemann szándékának. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás