100 kiló szemetet találtak egy ámbráscet gyomrában

2019.12.05. · tudomány

Skócia egyik észkanyugati szigetén, a Luskentyre partszakaszon találtak egy elpusztult nagy ámbráscetet, amelynek a gyomrában múlt szombaton mintegy száz kiló szemetet találtak: műanyag poharakat, zacskókat, halászhálókat, kesztyűket, kötelet, csomagolóanyagokat és csöveket. Amikor SMASS tengeriállat-mentő szervezet tagjai rábukkantak a tetemre, az állat már 48 órája halott lehetett.

A szervezet a Facebookon azt írta, hogy a szemét a cet gyomrában nagy tömbbé állt össze, és bár biztosan volt köze ahhoz, hogy az amúgy egész jó bőrben lévő állat elpusztult, a helyszínen elvézett boncolás során nem találtak bizonyítékot arra, hogy a műanyag teher elzárta volna az ámbráscet emésztőrendszerét.

photo_camera Fotó: Facebook / Scottish Marine Animal Strandings Scheme

Mint írták, ettől még szörnyű, hogy ilyen tetemes mennyiségű műanyag halmozódott fel az ámbráscet szervezetében, és az eset jól illusztrálja, hogy a tengeri szemét globális ügy. Az elpusztult ámbráscet gyomrából előkerült hordalék ugyanis „Norvégiától az Azori-szigetekig bárhol” belekerülhetett a szervezetébe, és az előkerült tárgyak emberi tevékenységek egész sorához kapcsolódnak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás