Kína környezetszennyezése miatt hosszú éveket csúszhat az ózonréteg rehabilitációja

2019.12.23. · tudomány

A Kínából a légkörbe kerülő, a montréali egyezményben betiltott vegyületek miatt az ózonréteg továbbra is veszélyben van, és megfelelő intézkedések híján az Antarktisz felett keletkezett lyuk is évekkel később fog eltűnni. Egy a napokban megjelent tanulmány szerint, ami a fluor-triklórmetán (CFC-11) ózonrétegre gyakorolt hatását vizsgálja, a környezetszennyezés legrosszabb esetben 18 évvel késleltetheti az ózonréteg gyógyulását. Az 1987-es montréali egyezményt egyébként Kína is aláírta. 

A CFC-11 egy színtelen, csaknem szagtalan klór-fluor-karbon, amit az 1930-as években fejlesztettek ki ipari gépek hűtőközegeként és aeroszolos palackok hajtógázaként. A kutatások azonban fényt derítettek arra, hogy az anyag speciális tulajdonságainak köszönhetően a légkörben sokáig megmarad, és ott lebomolva károsítja az ózonréteget. 

A montreali egyezménynek köszönhetően a fluor-triklormetán-kibocsátás több más hasonlóan káros környezetszennyező anyag mellett drasztikusan csökkent, és látványos javulás mutatkozott az ózonréteg állapotában.

Egy korábbi, a Nature-ben idén májusban megjelent, tanulmány hívta fel a figyelmet arra, hogy légköri megfigyelések alapján a kelet-kínai Santung és Hopej tartományok közelében folyamatosan emelkedő szintű CFC-11-kibocsátást észlelnek. Egyelőre nem tudni, hogy a kibocsátás milyen termékek előállításából származik, és a kutatók így azt sem tudják pontosan megjósolni, mekkora mennyiség kerül majd pontosan a légkörbe. A montreali egyezmény 2060 körülre jósolta az ózonréteg rehabilitációját, de ha Kína nem állítja le környezetszennyező tevékenységét, ez a dátum akár 2078-ra is kitolódhat. 

Martyn Chipperfield, a Leedsi Egyetem légköri kutatója szerint amennyiben azonnali intézkedésre kerül sor, nem lesz számottevő csúszás az ózonréteg rehabilitációjában, ehhez azonban elengedhetetlen Kína felelősségvállalása és együttműködése.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás