Becslések szerint a koalák 30 százaléka elpusztult az ausztráliai erdőtüzekben

2019.12.27. · tudomány

Az Új-Dél-Wales északkeleti partjainál tomboló erdőtüzek miatt a koalapopuláció csaknem harmadára csökkent. Ausztráliában idén soha nem látott mértékű pusztítást végeztek a különböző bozót- és erdőtüzek, több mint 5 millió hektárnyi terület égett el. Kutatók szerint a klímaváltozás miatt bekövetkező aszály és az elhúzódó forróság miatt a tűz megfékezése egyre nehezebb. Ausztráliában nyáron az extrém magas hőmérséklet miatt gyakoriak az erdőtüzek, de ebben az évben már jóval korábban komoly károkat okoztak. Az idei ausztrál tavasz nemcsak száraz, hanem abnormálisan meleg is volt: a hőmérséklet a legtöbb helyen már novemberben meghaladta a 40 fokot, és az ilyenkor szokásos csapadék mindössze 20 százalékát regisztrálták.

Ausztrália koalapopulációjának jelentős része az északkeleti part melletti erdőkben él. A kontinensen őshonos erszényes, növényevő állat majdnem kizárólag eukaliptusz levelekkel táplálkozik. A globális klímaváltozás következményeként az erdőtüzek száma az elmúlt évtizedekben folyamatosan nő, elpusztítva ezzel a koalák természetes élőhelyét. Egy ausztrál tanulmány szerint 1990 és 2010 között számuk 42 százalékkal csökkent. Becslések szerint idén eddig több mint kétezer koala lelte halálát a tűzben. Erdőtűz esetén a lángok gyorsan terjednek a lombkoronáig, ahol a legtöbb koala él, és testfelépítésénél fogva nem képes a gyors menekülésre. Legtöbbjük teteme sosem kerül elő.

Az igazi ausztrál nyár még csak most kezdődik. Ha a tüzek tovább pusztítanak, és ilyen drasztikus ütemben csökken a koalák száma, hamarosan a veszélyeztetett fajok közé kell sorolni őket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás

link Forrás