Ausztráliában már a Mad Max világát élik: 300 000 liter vizet loptak el egy farmról

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Az ausztrál rendőrség egy újfajta bűnözési hullámmal találta szembe magát az utóbbi hetekben: miközben az országot bozót- és erdőtüzek sújtják, valamint több helyen 50 Celsius-fok körüli hőmérsékletet mérnek, egyre nagyobb kincs a tiszta ivóvíz, ezért bankok helyett gyakran a víztárolókat célozzák meg a rablók.

Legutóbb 300 ezer liter víz tűnt el egy farmer birtokáról az Új-Dél-Wales állambeli Evans Plains területén – a férfi december 16-án vette észre, hogy valaki jelentősen megcsapolta a két óriási tartályát. A közeli Bathurst duzzasztógátjának kapacitása a helyi tanács szerint 37 százalékon áll, és úgy csökken heti 1,1 százalékkal, hogy nincs kilátás számottevő esőzésre.

A Mad Max-filmek világát idéző rablás nem egyedülálló: néhány héttel korábban a Murwillumbah nevű kisvárosban loptak el 25 ezer liter vizet egy önkormányzati épülethez tartozó víztartályból.

Az országban múlt héten sorra dőltek a melegrekordok, szerdán 41,9 Celsius-fok volt az átlagos csúcshőmérséklet, de volt olyan mérőállomás, ahol 50 fokot is mértek pénteken. Ausztrália több területén, de főként délen 16-20 fokkal magasabb volt a napi hőmérséklet a sokéves átlagnál, és bár karácsonyra 30 fok környékére hűl le a levegő, december 28-tól újra 40 fok fölötti értékekkel kell számolniuk az ausztráloknak.

Egy új-dél-walesi marhatenyésztő a farmján lévő gátból vezeti el a vizetFotó: WILLIAM WEST/AFP

A miniszterelnök nyaralni volt, de megbánta

Az elmúlt hetekben kilenc halálos áldozatot szedő bozót- és erdőtüzek tombolása mellett Scott Morrison miniszerelnök is borzolta a kedélyeket az országban, mivel épp most tartotta jó ötletnek egy családi vakációt Hawaiira. Helyettese, Michael McCormack sem volt a helyzet magaslatán: „Igen, a füst nagy problémát jelent, de a füst, ahogy mindig, elszáll majd” – mondta a tévében csütörtökön.

Morrison elnézést kért az ausztrál polgároktól, amennyiben sértőnek találták a nyaralását, és hétfőn már Sydney-ben tartott sajtótájékoztatót a fokozódó helyzetről. Az eseményen szóba került a hawaii nyaralása („ez olyan az én szintemen, mintha egy vízvezetékszerelő péntek délután már nem vállalna be egy újabb munkát, csak hogy elhozza a gyerekeit az iskolából”), a klímaváltozás („ugyanannyira fontos, amennyire a tűzvész előtt volt”) és az is, hogy nem fog ész nélkül korlátozásokat bevezetni a szénalapú energiaszektorban, mert az munkahelyekbe és gazdasági károkba kerülne az országnak.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: