Ausztráliában már a Mad Max világát élik: 300 000 liter vizet loptak el egy farmról

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Az ausztrál rendőrség egy újfajta bűnözési hullámmal találta szembe magát az utóbbi hetekben: miközben az országot bozót- és erdőtüzek sújtják, valamint több helyen 50 Celsius-fok körüli hőmérsékletet mérnek, egyre nagyobb kincs a tiszta ivóvíz, ezért bankok helyett gyakran a víztárolókat célozzák meg a rablók.

Legutóbb 300 ezer liter víz tűnt el egy farmer birtokáról az Új-Dél-Wales állambeli Evans Plains területén – a férfi december 16-án vette észre, hogy valaki jelentősen megcsapolta a két óriási tartályát. A közeli Bathurst duzzasztógátjának kapacitása a helyi tanács szerint 37 százalékon áll, és úgy csökken heti 1,1 százalékkal, hogy nincs kilátás számottevő esőzésre.

A Mad Max-filmek világát idéző rablás nem egyedülálló: néhány héttel korábban a Murwillumbah nevű kisvárosban loptak el 25 ezer liter vizet egy önkormányzati épülethez tartozó víztartályból.

Az országban múlt héten sorra dőltek a melegrekordok, szerdán 41,9 Celsius-fok volt az átlagos csúcshőmérséklet, de volt olyan mérőállomás, ahol 50 fokot is mértek pénteken. Ausztrália több területén, de főként délen 16-20 fokkal magasabb volt a napi hőmérséklet a sokéves átlagnál, és bár karácsonyra 30 fok környékére hűl le a levegő, december 28-tól újra 40 fok fölötti értékekkel kell számolniuk az ausztráloknak.

Egy új-dél-walesi marhatenyésztő a farmján lévő gátból vezeti el a vizetFotó: WILLIAM WEST/AFP

A miniszterelnök nyaralni volt, de megbánta

Az elmúlt hetekben kilenc halálos áldozatot szedő bozót- és erdőtüzek tombolása mellett Scott Morrison miniszerelnök is borzolta a kedélyeket az országban, mivel épp most tartotta jó ötletnek egy családi vakációt Hawaiira. Helyettese, Michael McCormack sem volt a helyzet magaslatán: „Igen, a füst nagy problémát jelent, de a füst, ahogy mindig, elszáll majd” – mondta a tévében csütörtökön.

Morrison elnézést kért az ausztrál polgároktól, amennyiben sértőnek találták a nyaralását, és hétfőn már Sydney-ben tartott sajtótájékoztatót a fokozódó helyzetről. Az eseményen szóba került a hawaii nyaralása („ez olyan az én szintemen, mintha egy vízvezetékszerelő péntek délután már nem vállalna be egy újabb munkát, csak hogy elhozza a gyerekeit az iskolából”), a klímaváltozás („ugyanannyira fontos, amennyire a tűzvész előtt volt”) és az is, hogy nem fog ész nélkül korlátozásokat bevezetni a szénalapú energiaszektorban, mert az munkahelyekbe és gazdasági károkba kerülne az országnak.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: