Tovább tombol az ausztráliai erdőtűz, egy tűzoltó meghalt a lángok között

2019.12.30. · tudomány

Soha nem látott mértékű hőhullám tombol Ausztráliában, a hőmérséklet minden államban meghaladta a 40 Celsius-fokot. A hőség miatt egyre nehezebb megfékezni az erdőkben pusztító lángokat. Csaknem 30 ezer lakost kellett volna kitelepíteni a Victoria állambeli Gippslandből, de a tüzek terjedése miatt a hatóságok végül túl kockázatosnak ítélték ennyi ember evakuálását. A perzselő forróság, az erős és viharos széllökések miatt számítani lehet a lángok további terjedésére, ezért Dél-Ausztráliában, Új-Dél-Walesben és Tasmániában tűzriadót rendeltek el.

Tűzokádó felhők

Az időjárási szakértők szerint a legnagyobb veszélyt a bozót- és erdőtüzekből kialakuló pyrocumulonimbusok, másnéven tűzfelhők kialakulása jelenti. Bizonyos légköri körülmények mellett a talaj közelében kialakuló apróbb tüzek egymásba kapcsolódnak, és olyan nagy kiterjedésű, hatalmas energiájú lángokat hoznak létre, amik vihart generálnak a légkörben. Az így kialakuló felhőszakadások azért is különösen veszélyesek, mert a normál esetben minden irányból lehulló csapadék helyett forró parázs esik a felhőből. Az ilyen füstgomolyfelhők kialakulása viszonylag ritka, de az utóbbi években a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbá váltak. A 2009-es Kilmore East-i bozóttűzben, ami Ausztrália fekete szombatjaként vonult be a történelembe, a mostanihoz hasonló tűzviharok alakultak ki, és 173 ember vesztette életét. Jason Evans professzor, a Dél-Wales-i Egyetem klímakutatója szerint ha már kialakult egy füstgomolyfelhő, a hatóságok tehetetlenek, és a legjobb, amit tehetünk, hogy kitérünk az útjából.

Sydney-ben több mint 500 ezer lakos írta alá azt a petíciót, amely az év végi tűzijáték elmaradását kérvényezi, és azt, hogy az ünnepségre szánt összeget fordítsák a tűz által okozott károk helyreállítására. A kezdeményezők szerint Ausztráliában most a tüzekben odaveszett iskolák és házak helyreállításának kell prioritást élveznie a látványos tűzijáték helyett. A tavalyi év ünnepi költségei meghaladták a 5,8 millió ausztrál dollárt. Az ausztrálok többsége úgy érzi, hogy a költségvetési indokok mellett sokakat traumatizálna, ha az újévi ünnepség részeként az eget ismét füstfelhő borítaná – a tűzijátékot ennek ellenére megrendezik. 


Kapcsolódó cikkek Qubit:

link Forrás
link Forrás